Ameriški vojaki bodo iz razgretega Iraka odšli do leta 2011. Foto: EPA
Ameriški vojaki bodo iz razgretega Iraka odšli do leta 2011. Foto: EPA
ZDA iz Iraka do leta 2011

Dvostranski dogovor, imenovan dogovor o strateškem sodelovanju, ameriškim silam tudi nalaga, da se morajo iz vseh večjih mest umakniti do sredine prihodnjega leta. Ta dogovor bo nadomestil resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov, sprejeto po ameriški invaziji v Irak leta 2003, prvič pa bodo ameriški vojaki prešli pod nadzor iraške vlade.

Iračani so tudi zadovoljni, ker so dosegli, da bodo lahko pod določenimi pogoji sodno preganjali ameriške vojake za hude zločine, kar je bil tudi najtrši oreh pogajanj. Administracija odhajajoče predsednika Georgea Busha se je sicer dolgo izogibala, da bi sklepala natančne časovne roke pri umiku iz Iraka.

Tudi vpliv na predsedniški boj?
Čeprav sta se strani dogovorili, da bodo ameriški vojaki zapustili to bližnjevzhodno državo v treh letih, pa bodo lahko ostali, če jih bodo iraške oblasti za to prosile. Hkrati lahko obe strani od dogovora odstopita, le eno leto prej morata svoj odstop napovedati.

Dogovor bi lahko imel vpliv tudi na ameriško tekmo za Belo hišo. Demokrat Barack Obama namreč zagovarja stališče, da naj se enote iz Iraka umaknejo do sredine leta 2010, republikanec John McCain pa se ves čas izogiba časovnim rokom.

A. P.

ZDA iz Iraka do leta 2011