Brazilski staroselci opozarjajo, da jih je novi koronavirus posebej prizadel. Foto: EPA
Brazilski staroselci opozarjajo, da jih je novi koronavirus posebej prizadel. Foto: EPA

V Braziliji je doslej skupaj za covidom-19 umrlo 15.633 ljudi, potrjeno okuženih pa je 233.142. S tem se je država povzpela na četrto mesto v svetu po številu potrjenih okužb, dodaja francoska tiskovna agencija AFP. Po ocenah strokovnjakov bi bilo število lahko v resnici kar 15-krat višje, saj v državi opravijo le malo testiranj.

V zadnjem dnevu je v Braziliji umrlo 816 ljudi, zaznali so 14.919 novih primerov okužbe. Kljub temu brazilski predsednik Jair Bolsonaro še naprej odločno zavrača stroge ukrepe proti širjenju epidemije.

"Brezposelnost, lakota in revščina bodo prihodnosti tistih, ki podpirajo tiranijo popolne izolacije," je v soboto na družbenem omrežju Twitter zapisal skrajnodesničarski predsednik.

V petek je po le mesecu dni na položaju odstopil brazilski minister za zdravje Nelson Teich, ki prav tako kot predhodnik Luiz Henrique Mandetta glede ukrepov proti novemu koronavirusu ni našel skupnega jezika z Bolsonarom.

Stroga karantena v Santiagu

Tudi v Čilu zaznavajo naraščanje števila obolelih, zato so v sedemmilijonskem glavnem mestu Santiago v soboto uvedli strogo karanteno. Prebivalci gredo lahko le po hrano in zdravila ter na krajše sprehode. Pred uveljavitvijo karantene so se v petek zvečer na mestnih vpadnicah nabrale dolge kolone vozil, saj so se številni prebivalci Santiaga odločili zapustiti mesto, dodaja AFP.

V Čilu so doslej potrdili 41.428 okužb z virusom SARS-CoV-2, od tega 1886 v soboto, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Število smrtnih žrtev je naraslo na 421.

Perujska vlada obljublja novo bolnišnico

Perujska vlada bo medtem v boju proti bolezni pomagala amazonskemu delu države, kjer bodo, kot je sporočila perujska vlada, zgradili bolnišnico s 100 posteljami za bolnike s covidom-19.

Nova bolnišnica, ki jo bodo postavili v Pucallpi, glavnem mestu odročne pokrajine Ucayali, naj bi začela delovati v roku treh tednov. Na območje bodo napotili tudi 220 zdravstvenih delavcev, saj so tamkajšnji preobremenjeni in ne zmorejo obravnavati tolikšnega števila bolnikov.

V Peruju so doslej potrdili 88.541 primerov okužbe, od tega okoli 2250 v Amazoniji. Skupaj je umrlo 2523 ljudi, od tega okoli 100 v amazonskem delu.