Vrhovno sodišče je že prejšnji teden nakazalo nenaklonjenost Bidnovi uredbi. Foto: Reuters
Vrhovno sodišče je že prejšnji teden nakazalo nenaklonjenost Bidnovi uredbi. Foto: Reuters

Uredba je tistim, ki zavračajo cepljenje, sicer nalagala redno tedensko testiranje.

Odločitev vrhovnega sodišča je bila pričakovana glede na izjave in vprašanja sodnikov med argumenti ene in druge strani prejšnji teden.

V ZDA se je do zdaj cepilo 63 odstotkov prebivalcev, Bidnova vlada pa je želela cepljenje pospešiti z uredbo o obveznem cepljenju v velikih zasebnih podjetjih.

Konservativni sodniki: Vlada je prekoračila pooblastila

Konservativni sodniki so sklenili, da je vlada z uporabo zakona o varnosti na delovnem mestu za zasebna podjetja prekoračila pooblastila. Z uveljavitvijo uredbe bi se moralo cepiti 80 milijonov ljudi. Proti so bila gospodarska združenja z mnenjem, da bi obvezno cepljenje povzročilo še več težav pri iskanju delavcev.

Trije liberalni sodniki pa menijo, da je konservativna večina vrhovnega sodišča tista, ki je prekoračila pooblastila s tem, da je svoje mnenje postavila nad mnenje zdravstvenih strokovnjakov.

Vrhovno sodišče pa je v ločenem glasovanju s petimi glasovi proti štirim hkrati podprlo uredbo Bidnove vlade o obveznem cepljenju okoli 10 milijonov delavcev v zdravstvenih ustanovah, ki prejemajo državna sredstva, kjer pa so prav tako kot pri zasebnih podjetjih omogočene izjeme iz verskih ali zdravstvenih razlogov.