Kardinali v apostolski palači v Vatikanu vsak dan razpravljajo o nujnosti nove evangelizacije, o odnosih med Svetim sedežem in episkopati nekaterih držav, o vlogi kurije, o aferi Vatileaks ter o profilu novega papeža. Foto: Reuters
Kardinali v apostolski palači v Vatikanu vsak dan razpravljajo o nujnosti nove evangelizacije, o odnosih med Svetim sedežem in episkopati nekaterih držav, o vlogi kurije, o aferi Vatileaks ter o profilu novega papeža. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI.
Papež Benedikt XVI. je kot prvi papež v zadnjih 600 letih odstopil 28. februarja. Po odhodu s prestola se je umaknil v papeško poletno rezidenco Castel Gandolfo. Foto: EPA
Konklave se bo začel v torek

V sredo je v medije pricurljala informacija, da naj bi bila za ponedeljek popoldne v Vatikanu že predvidena maša z namenom za dobre volitve papeža (pro eligendo pontifice), ki naj bi bila uvod v konklave, a je tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi to že zavrnil, dejal pa je, da bo Cerkev novega poglavarja verjetno dobila do cvetne nedelje, ki bo letos 24. marca.

Pripravljena tudi Sikstinska kapela
Na konklave pripravljajo tudi Sikstinsko kapelo, kjer bo potekalo glasovanje. Kapelo so že povsem zaprli za javnost in jo ustrezno zaščitili, da bi preprečili morebitno uhajanje podatkov prek spleta ali telefonov.
115 kardinalov, ki se bodo v kapelo umaknili na konklave, do izvolitve novega papeža ne bo smelo ne tvitati ne telefonirati, pošiljati pošte ali brskati po spletu. Tistim, ki bi v tem času javnosti sporočili kakršne koli podatke o poteku volitev, grozi izključitev iz Cerkve.

Vatikansko osebje je v Sikstinsko kapelo že namestilo dve peči, eno za zažiganje volilnih lističev in drugo, iz katere bodo v dimnik poslali bel dim, ko bodo kardinali pri volitvah dosegli dvotretjinsko večino in tako izbrali novega papeža.

Ena glavnih tem kongregacij afera VatiLeaks

Na kongregacijah, ki potekajo od ponedeljka, so se kardinali do zdaj pogovarjali o nujnosti nove evangelizacije, o odnosih med Svetim sedežem in episkopati nekaterih držav, o vlogi kurije, o aferi Vatileaks ter o profilu novega papeža, je povedal tiskovni predstavnik Lombardi.

Afera Vatileaks, uhajanje zaupnih papeških dokumentov, razkriva boje za oblast in korupcijo v vatikanski hierarhiji. Mediji so poročali, da je Benedikt XVI. preiskavo o zadevi Vatileaks poveril trem kardinalom, njihovo poročilo pa je tajno, saj je bil eden izmed zadnjih ukrepov Benedikta XVI. navodilo, da sme poročilo videti le njegov naslednik. Italijanska La Repubblica trdi, da je bila o njem obveščena in da je vsebina tako huda, da se je papež prav zaradi tega odločil, da se umakne.
Ker so v italijanskih in drugih medijih v zadnjih dneh zaokrožile številne podrobnosti o kongregaciji, je Vatikan v četrtek ameriškim kardinalom, ki so imeli prve dni neformalne tiskovne konference, zabičal, da ne smejo več dajati intervjujev in izjav za javnost, številne podrobnosti pa naj bi izdali tudi italijanski kardinali, ki gojijo osebna poznanstva z nekaterimi novinarji.

Konklave se bo začel v torek