Ameriški podpredsednik Mike Pence je gostil turškega premierja Binalija Yildrima. Foto: EPA
Ameriški podpredsednik Mike Pence je gostil turškega premierja Binalija Yildrima. Foto: EPA
Fethullah Gülen
Turškega klerika predsednik Erdogan obtožuje organizacije poskusa državnega udara. Nekdanjega svetovalca za državno varnost ZDA Flynna nekdanji vodja Cie krivi, da je načrtoval ugrabitev Gülena. Foto: Reuters

Odprtih vprašanj med Ankaro in Washingtonom nista rešila, vendar pa je Bela hiša sporočila, da sta se sogovornika strinjala s potrebo po konstruktivnem dialogu, poudarila sta skupni interes za stabilnost in varnost Bližnjega vzhoda in se strinjala z dodatnim posvetovanjem med vladama v tej smeri.

Podpora v boju proti terorističnim grožnjam
Pence se je premierju zahvalil za prispevek Turčije k svetovni stabilnosti in boju proti samooklicani Islamska država (IS) ter zagotovil, da bodo ZDA podpirale Turčijo v boju proti Kurdski delavski stranki (PKK) in drugim terorističnim grožnjam.

Ameriški podpredsednik je sicer izrazil globoko zaskrbljenost zaradi aretacij ameriških državljanov, konzularnega osebja ZDA v Turčiji, novinarjev in članov civilne družbe v času izrednih razmer in pozval k preglednemu in poštenemu reševanju primerov.

Želja po izročitvi Gülena
Turški premier je po drugi strani prenesel željo svoje države, da jim ZDA izročijo klerika Fethullaha Gülena, ki ga turški predsednik Recep Tayyip Erdogan obtožuje organizacije poskusa državnega udara.

Glede normalizacije izdaje vizumov v Turčiji in ZDA, kar so prekinile aretacije v Turčiji, pa podpredsednik in premier nista sporočila ničesar. Izdajanje vizumov se je deloma obnovilo tik pred Yildirimovim obiskom ZDA.

Fylnn naj bi načrtoval ugrabitev klerika
Ameriški posebni tožilec Robert Mueller v okviru preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve preiskuje tudi obtožbe, da je nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA, general Michael Flynn, skupaj s svojim sinom načrtoval ugrabitev turškega klerika Gülena.

FBI je glede tega naklepa, o katerem je sestanek s predstavniki turške vlade potekal sredi decembra lani v New Yorku, zaslišal štiri priče. Upokojeni general in njegov sin Michael Flynn mlajši naj bi z ugrabitvijo od Turčije skušala iztržiti 15 milijonov dolarjev. Na sestanku naj bi govorili o logistiki ugrabitve in prevoza Gülena v Turčijo.

Tudi nekdanji direktor obveščevalne agencije Cie James Woolsey je za ameriške medije potrdil, da se je Flynn o ugrabitvi in izročitvi Gülena dogovarjal že septembra lani.