Mirovni sporazum med sudansko vlado in uporniki iz Darfurja najbolj pričakujejo begunci, med katerimi je veliko otrok. Foto: EPA
Mirovni sporazum med sudansko vlado in uporniki iz Darfurja najbolj pričakujejo begunci, med katerimi je veliko otrok. Foto: EPA

Robert Zoellick bo v nigerijski prestolnici, kjer so pogajanja za rešitev krize v Darfurju, skušal prepričati upornike v podpis sporazuma, ki ga je že podprla sudanska vlada.

Rok podaljšali za dva dni
Uporniki so podpis zavrnili v nedeljo, Afriška unija, ki je pripravila sporazum, pa jim je dala še dva dni časa, zdaj pa je bil ta rok podaljšan še za en dan in se izteče v sredo zvečer. Z zavrnitvijo sporazuma bi po besedah diplomatov v Abuji največ izgubili prav uporniki, ki bi se tako lahko tudi osramotili.

Zavrnitev bi pomenila tudi nadaljevanje agonije za prebivalce Darfurja, kjer je v treh letih umrlo 200.000 ljudi, več kot milijon pa jih je bilo razseljenih in živijo v številnih begunskih taboriščih. To bil tudi velik neuspeh za Afriško unijo, ki se trudi, da bi bila učinkovitejša pri reševanju sporov na kontinentu.

Bodo spremembe pomagale?
Novi ameriški predlog predvideva spremenitev določila sporazuma, ki od sudanske vlade zahteva razorožitev arabskih milic džandžavidov, ki naj bi zagrešili najhujše zločine nad prebivalci Darfurja, še pred razorožitvijo upornikov. V zameno bi vlada sprejela načrt za vključitev upornikov v sudansko vojsko, kar je glavna zahteva upornikov.

ZDA se vse bolj trudijo za rešitev krize v Darfurju in ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je v ponedeljek pozvala k napotitvi močne misije Združenih narodov, ki bi pomagala 7.000 vojakom Afriške unije, ki so bili do zdaj nemočni pri ustavitvi nasilja. Kartum je do zdaj zavračal napotitev sil ZN-a v Darfur.