V Avstriji je med okuženimi vse več mladih. Foto: Reuters
V Avstriji je med okuženimi vse več mladih. Foto: Reuters

Ob vstopu v Avstrijo bodo od ponedeljka vsi, ki se bodo vračali iz Hrvaške, morali predložiti negativen testa na koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur. Kdor ga ne bo imel, bo moral test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni, je pojasnil zdravstveni minister Rudolf Anschober.

"S tem je Hrvaška obravnavana enako kot druge države Balkana - Bosna in Hercegovina, Kosovo, Črna gora, Severna Makedonija, Srbija," je dodal.

Glede na podatke avstrijskega zunanjega ministrstva je trenutno na Hrvaškem prijavljenih okrog 3000 avstrijskih državljanov, a avstrijski mediji ugibajo, da je dejanska številka še višja.

Veliko novih okužb povezanih s potovanji

Anschober je predhodno dejal, da je veliko novih okužb posledica večjega števila žarišč, povezanih s potovanji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Največ (112) so jih danes do 9.30 potrdili na Dunaju; sledijo Tirolska z 58 novimi okužbami, Gornja Avstrija s 45 in avstrijska Koroška z 22.

Na avstrijskem Koroškem je 16 od 22 novih primerov neposredno povezanih s potovanjem na Hrvaško. Kot je novinarjem povedala predstavnica tamkajšnjih zdravstvenih oblasti Beate Prettner, so to v glavnem mladi ‒ 80 odstotkov vseh na novo okuženih je starih med 19 in 25 let, poroča APA. Tudi na Tirolskem so v zadnjih dneh potrdili najmanj 20 okužb, ki so posredno ali neposredno povezane z dopustovanjem na Hrvaškem.

Sorodna novica Na Hrvaškem rekordno število okužb v enem dnevu, več kot 200

Največ pozitivnih mladih

Povedal je še, da se je v Avstriji v zadnjem času precej spremenila starostna struktura okuženih. Na začetku pandemije so tako med okuženimi z virusom SARS-CoV-2 prevladovali starejši, zdaj pa je na testih na novi koronavirus pozitivnih največ mladih med 15. in 24. letom. "V Avstriji je povprečna starost 33,7 leta," je glede na novo okužene še dejal minister.

Minister je povedal še, da so v Avstriji doslej izvedli že več kot milijon testiranj na novi koronavirus. "To kaže, da smo na tem področju zelo aktivni," je dejal minister. Dodal je, da se z večjim številom testiranj manjša delež tistih, ki so bili na testih pozitivni. Na začetku jih je bilo 5,5 odstotka, zdaj, ko je testiranj več, pa jih je 1,5 odstotka.

Zdravstveni nadzor na prehodu Brenner

Zaradi vse večjega števila okuženih v balkanskih državah Avstrija že od četrtka izvaja poseben zdravstveni nadzor tudi na mejnem prehodu Brenner na meji z Italijo. Prek tega prehoda bi se namreč lahko namenili povratniki iz balkanskih držav in se tako izognili nadzoru na Štajerskem, Koroškem in Gradiščanskem, navaja APA.

Na Hrvaškem so v četrtek potrdili rekordnih 180 okužb z novim koronavirusom, v zadnjem dnevu pa 208.

V Avstriji z več kot 8,8 milijona prebivalcev so po podatkih ministrstva za zdravje doslej potrdili 22.876 okužb z novim koronavirusom, od tega je skoraj 20.500 obolelih že ozdravelo. Za covidom-19 je skupno umrlo 725 ljudi.

Množično izkrcavanje s trajekta v britanskem mestu Dover dan pred uvedbo 14-dnevne karantene za potnike iz Francije. Foto: Reuters
Množično izkrcavanje s trajekta v britanskem mestu Dover dan pred uvedbo 14-dnevne karantene za potnike iz Francije. Foto: Reuters

Britanci množično zapuščajo Francijo

Britanska vlada je zaradi naraščanja števila okužb v nekaterih državah uvedla samoizolacijo za potnike iz Francije, Nizozemske, Monaka, Malte, otočja Turks in Caicos ter Arube, je sporočil minister za promet Grant Shapps.

Zunanje ministrstvo je ob tem odsvetovalo vsa nenujna potovanja v Francijo ter na Nizozemsko in Malto.

Shapps ocenjuje, da v Franciji trenutno dopustuje 160.000 Britancev. Odredba bo začela veljati v soboto, zaradi česar so Britanci začeli množično zapuščati Francijo.

Cene letalskih poletov so poskočile, vse železniške linije predora Eurotunnel so razprodane, velika gneča pa je v pristanišču Callais, kamor so napotili dodatne trajekte, ki bodo Britance prepeljali čez Rokavski preliv.

Francija napoveduje recipročne ukrepe

Francoski minister za evropske zadeve Clement Beaune je odgovoril, da bo Francija ukrepala recipročno. Kot je dodal, Pariz obžaluje odločitev in upa, da se bodo razmere kmalu vrnile v normalne tire.

Po navedbah britanskih oblasti je Francija zaznala strm porast okužb, saj so imeli v zadnjem tednu za 66 odstotkov več novih okužb na 100.000 prebivalcev. Podobno je bilo na Nizozemskem, na Malti pa so imeli kar 105-odstotni porast.