Članice Varnostnega sveta bodo proučile ameriško-britanski osnutek. Foto: EPA
Članice Varnostnega sveta bodo proučile ameriško-britanski osnutek. Foto: EPA
Bojno opremljen vojak
Vse kaže, da imajo Američani zelo slab nadzor nad svojim orožjem. Foto: EPA

Po osnutku resolucije bi se povečala posvetovalna vloga misije Unami, ki naj bi neposredno sodelovala z iraško vlado pri vrnitvi beguncev in obnovi razsute države, prizadevala pa bi si tudi izboljšati odnose med iraškimi poslanci in pomagala pri končanju sektaškega nasilja in pri obnovitvi države.

Zdajšnja misija ZN-a v Iraku je najmanjša po letu 2003, ko je bombni napad opustošil prostore ZN-a v Bagdadu, njen mandat pa se bo iztekel 10. avgusta. V Iraku je v torek znova odjeknilo več eksplozij, v katerih je umrlo več kot 70 ljudi.

Američani izgubili na tone orožja
Medtem iz ZDA poročajo, da ameriška vojska nima evidence o kar 190.000 puškah in pištolah, namenjenih iraškim varnostnim silam. Eden izmed preiskovalnih uradov ameriškega kongresa je v poročilu zapisal, da je vojska izgubila sled za 110.00 avtomatskimi puškami, 80.000 pištolami, 135.000 zaščitnimi jopiči in 115.000 čeladami.

Ameriška vojska od junija 2004 do septembra 2005 sploh ni vodila evidence o vojaški opremi, nadzor je uvedla decembra 2005. ZDA naj bi izgubile tudi 25 raket kratkega in srednjega dosega. Za opremljanje iraških varnostnih sil so ZDA doslej porabile več kot 19 milijard dolarjev.