V Haagu so otroci v zrak spustili bele balone. Foto: EPA
V Haagu so otroci v zrak spustili bele balone. Foto: EPA
Zvon miru
Ban Ki Mun bo poskrbel, da se bo Zvon miru znova zaslišal. A kako daleč bo segel njegov glas? Foto: EPA

Obstoj dneva miru je bil prvič zapisan v resoluciji ZN-a leta 1981, leta 2002 pa je generalna skupščina določila tudi stalni datum, 21. september, za mednarodni dan miru. S tem se je največja svetovna organizacija, Združeni narodi, zavezala k stremljenju k svetovnem miru in pozivanju vseh ljudi k skupnemu sodelovanju pri zasledovanju tega cilja. Dan miru je hkrati tudi dan premirja - tako osebnega kot političnega, zato ZN poziva vse ljudi, naj rešijo morebitne spore, voditelje pa, naj tlakujejo pot k miru.

Na ta dan vsako leto generalni sekretar ZN-a pred sedežem organizacije v New Yorku pozvoni na Zvon miru, ki ga je ZN-u poklonila Japonska. Na njem je vgraviran napis "Dolgo živi, popolni svetovni mir." Sledilla je velika proslava, ki so jo istočasno prenašali na svetovnem spletu, radiu in televiziji. "Ob tokratnem mednarodnem dnevu miru imam za vse preprosto sporočilo, ki se glasi: moramo se razorožiti, moramo imeti mir," je dejal generalni sekretar Ban Ki Mun.

Nova drevesa, novo upanje
Na mednarodni dan miru se tudi sadijo drevesa, ki simbolizirajo nadaljevanje življenja. Tudi letos se bo tej akciji pridružila tudi Slovenija, in sicer v okviru globalne virtualne šole ENO. Globalni dan sajenja dreves na mednarodni dan miru sicer poteka od leta 2004 in ima velike uspehe. Samo lani je tako povezal otroke iz 2.000 šol in 122 držav vsega sveta, od tega kar 77 slovenskih šol. Vsi skupaj so na ta dan po svetu posadili kar 300.000 dreves.

Sajenje na različnih koncih poteka ob 12.00 po lokalnem času. Začeli so na otočju Tonga v Oceaniji, nato pa so sledile azijske, afriške in evropske države. Pridružili se bosta še Severna in Južna Amerika, sajenje pa bodo končali na otočju Samoa.

Environment Online - ENO je globalna virtualna šola in mreža za trajnostni razvoj, ki je bila ustanovljena leta 2000.