Gemma pozira pred razkošnim hotelom Excelsior v Dubrovniku. Foto: Guardian
Gemma pozira pred razkošnim hotelom Excelsior v Dubrovniku. Foto: Guardian
Neprecenljiv razgled na staro mesto Hvara. Foto: Guardian
Eden izmed miniaturnih dalmatinskih otokov: Pokonji dol s svetilnikom. Foto: Guardian

"Hrvaška se morda ne zdi očitna destinacija za 24-letnico, a po veliko trdega dela lani sem iskala razvajanje, sprostitev - in treznost," začenja svoj zapis. Nad Hrvaško jo je navdušil njen dobri prijatelj Hrvat, od katerega je nenehno poslušala o špagetih z jastogom, soncu in skalnatih obalah. S prijateljico Pippo sta se zato odločili preveriti, ali je država res tak brezskrben raj na Zemlji.
Prva postaja je bil Dubrovnik, kjer sta dekleti prenočevali v razkošnem hotelu Excelsior, takoj po prihodu pa sta se napotili v star del mesta v iskanju tistih slovitih špagetov. "Po dveh kozarcih zelo dobrega domačega vina v očarljivem baru sva popolnoma pozabili na testeninsko misijo. Namesto tega sva si privoščili sladoled s stojnice in se izgubili znotraj mestnega obzidja. Mesto je kulisa številnih filmov, ki potrebujejo srednjeveško arhitekturo, in nisva si mogli pomagati, da se ne bi čutili malce krivi, ker najina moža nista bila z nama - to je eden najbolj romantičnih krajev, kar sem jih kdaj obiskala," piše Artertonova.
Naslednje jutro sta se s trajektom podali na Hvar, potem ko sta se do Splita zapeljali z avtomobilom: "To je bil najbolj nepozaben in najlepši del potovanja: kristalno čisto Jadransko morje, skalnata, vijugasta pokrajina. Sem ter tja vidiš par, ki se sonči na plaži, a večinoma je obala divja in nedotaknjena." Po treh urah sta prispeli v Split. Trajekt je bil nabito poln, veliko je bilo Italijanov in Američanov, Britanci pa očitno še niso množično odkrili hrvaških biserov.
Dobrodošli na žurerskem otoku!
Izkrcali sta se v Starem Gradu - tamkajšnje pristanišče je polno orjaških jaht, ob prihodu pa je dekleti sprejel pozdrav: "Dobrodošli na žurerskem otoku!" "S Pippo sva se zaskrbljeno spogledali, najin poskus treznosti je bil videti čedalje bolj dvomljiv," piše Gemma. Staro mesto Hvara je igralko popolnoma navdušilo. Obiskali sta obalni Trg svetega Štefana, obdan z bari in restavracijami. Ozke vijugaste uličice vodijo stran od pristanišča, razgled na drugo stran pa se razteza na griče, obrobljene s srednjeveškim obzidjem, ki je prebivalce branilo pred pirati.
"Ker sem že obiskala Ibico, sem pričakovala, da bo ta 'žurerski otok' podobno nora dogodivščina, a Hvar je precej bolj omikan," otoka primerja Gemma. Zjutraj sta odšli s Pippo na jogo na obali, preostanek dneva pa preživeli s knjigo na obali. Zvečer sta končno poiskali tiste špagete z jastogom in bili očarani nad simpatičnim natakarjem, ki je vztrajal, da med uživanjem jastoga nosita slinček. "Ne glede na to, kako lep je kraj, vedno so domačini tisti, ki ga naredijo," razmišlja Artertonova.
Bolj bondovsko od Bonda
Naslednjih nekaj dni sta dekleti preživeli ob sproščanju, branju in plavanju, zadnji dan pa sta se podali na ogled otokov. "Hotel nama je priskrbel manjšo ladjo in v pristanišču naju je pričakal pravi rock'n'roll pirat, v popolni opremi s trakom za lase, obročkastimi uhani in Aerosmithi na radiu," piše igralka. "Vprašal je, kakšno glasbo imava radi. 'Rock'n'roll!' sva v en glas zaklicali s Pippo, na kar je on rade volje še povečal glasnost, medtem ko smo rezali valove do neznane destinacije. Pred leti sem igrala Bondovo dekle v pravem filmu o Bondu, a to je bil najbolj bondovski trenutek mojega življenja: ko sem ležala v bikiniju na premcu ladje, z vetrom v laseh, uporniška."

Pripluli sta na otoček z majceno družinsko restavracijo in na njem naleteli na nekaj mornarjev, ki so tja prišli z isto željo kot onidve: pobegniti pred vrvežem Hvara. "Bili sva v raju. Lahko bi ostala tam najmanj nekaj dni, a kaj, ko je najin pirat komaj čakal, da naju odpelje naprej. Na poti nazaj na Hvar ob zvokih AC/DC in Guns N' Roses smo peljali mimo nekaj golih moških v srednjih letih na njihovih čolnih, ki so v naju vzbujali tako šok kot občudovanje. Tu si lahko nag, pa nobenega ne moti. Svobooooooda!" je zapisala Artertonova. Naslednje jutro je na svoje veliko presenečenje naletela na svojega prvega fanta, ki ji je priporočil fantastičen džezovski bar, ki ga je odkril. Naslednjič, si je mislila.

Na trajektu nazaj v Split sta dekleti spoznali drugo stran žurerskega otoka: "Mačkastega ali pa morda še vedno pijanega polgolega Avstralca z veliko brazgotino na glavi. Bil je njegov rojstni dan in njegovi prijatelji so ga zapustili vsega omamljenega, brez potnega lista in denarja. Čeprav sva bili na žurerskem otoku, se nama je uspelo izogniti taki zabavi. Popolna blaženost, ki jo toplo priporočam."