Foto:
Foto:
Jose Manuel Barroso in italijanski premier Silvio Berlusconi v Rimu ob podpisu ustavne pogodbe.

Iz diplomatskih virov v Rimu naj bi se izvedelo, da si zato ne želi njegove zamenjave. Barroso naj bi to povedal tudi premierju Antonu Ropu, s katerim sta se na kratko sestala ob podpisu evropske ustavne pogodbe v Rimu.

Tam je naslednik Romana Prodija še napovedal, da bo v sedanji sestavi opravil nekaj točno določenih sprememb, o katerih bo zdaj začel posvetovanja z nekaterimi članicami. Kot je še dejal, bo prenovljeno ekipo predstavil v nekaj tednih.

Parlamentarci proti Buttiglioneju
Barrosova ekipa bi morala nastopiti svoj mandat že 1. novembra, vendar pa Evropski parlament ni bil zadovoljen z njegovo izbiro komisarjev. Poslanci so najbolj nasprotovali italijanskemu kandidatu Roccu Buttiglioneju, in sicer zaradi njegovih konservativnih izjav o homoseksualnosti, vlogi žensk in mater, nezadovoljni pa so bili tudi ob predstavitvi Madžara Laszla Kovacsa, Nizozemke Neelie Kroes, Danke Mariann Fischer Boel in Latvijke Ingride Udre.

Komisijo bo zato do imenovanja Barrosove ekipe še naprej vodil Romano Prodi, dosedanji komisarji pa bodo opravljali tekoče posle.