Zdravila naj med potovanjem ne bodo shranjena na temperaturi, ki je višja od 25 stopinj Celzija, zaščitena pa naj bodo tudi pred svetlobo. Foto: MMC RTV SLO
Zdravila naj med potovanjem ne bodo shranjena na temperaturi, ki je višja od 25 stopinj Celzija, zaščitena pa naj bodo tudi pred svetlobo. Foto: MMC RTV SLO
Da bodo vaše počitnice čim bolj brezskrbne, že pred odhodom poskrbite za potrebna potrdila in zdravila. Foto: EPA

Najprej uredite najpomembnejše dokumente in potrdila. S seboj vzemite kartico zdravstvenega zavarovanja, potrdilo o zdravstvenem zavarovanju za tujino (sem spada tudi Evropska zdravstvena kartica), morebitno potrdilo o uporabi zdravil, ki vam ga napiše zdravnik (posebej pomembno za diabetike) in potrdila o cepljenjih, če se odpravljate v države, kjer so ta potrebna.

Na spletni strani Lekarne Ljubljana svetujejo, da v svojo potovalno lekarno vključite zdravila, ki jih redno jemljete, zdravila za samozdravljenje, pribor za prvo pomoč. Poleg tega farmacevti priporočajo še zdravila za odpravljanje manjših zdravstvenih težav: to so zdravila proti slabosti, proti bolečinam in povišani telesni temperaturi, zdravila proti alergijam, proti zaprtju in za lajšanje želodčnih težav ter zdravila za lajšanje težav na koži (za zdravljenje sončnih opekllin, alergij ali ran).

Pribor za prvo pomoč naj vključuje razkužilo, sterilne gaze, povoj, obliže, lepilni trak, trikotno ruto, škarje in pinceto. Ne pozabite tudi na pripravke za nego kože med sončenjem in po njem in na sredstva za zaščito pred piki komarjev, klopov ter drugih insektov.

Zdravila naj med potovanjem ne bodo shranjena na temperaturi, ki je višja od 25 stopinj Celzija, zaščitena pa naj bodo tudi pred svetlobo. Pred previsokimi temperaturnimi spremembami jih lahko zaščitite z alufolijo.

A. M.