Pisane poslikave na steni grobnice Horemheba, poslednjega faraona 18. dinastije, ki počiva v Dolini kraljev v Luksorju. Foto: AP
Pisane poslikave na steni grobnice Horemheba, poslednjega faraona 18. dinastije, ki počiva v Dolini kraljev v Luksorju. Foto: AP
Egipt
Turizem, ki je ključni dejavnik v egiptovskem gospodarstvu, se je po letih političnih nemirov počasi začel postavljati spet na noge - kar pa bi lahko bilo v trenutku izničeno, če se izkaže, da je rusko letalo resnično strmoglavila IS-jeva bomba. Foto: AP
Egipt
Grobnice, ki so odprte za turiste, se ciklično menjavajo, da si v vmesnem obdobju "odpočijejo" od vlage in pretoka obiskovalcev. Foto: AP
Tutankamonova grobnica
Britanski zgodovinar Nicholas Reeves je poleti strokovno javnost navdušil s teorijo, da je bilo poslednje počivališče slavne staroegipčanske kraljice Nefretete skrito pred našimi očmi: za majhnimi vrati v Tutankamonovi grobnici v Dolini kraljev. A Zahi Havas zdaj medije miri, da je "zelo malo dokazov" za Reevesovo teorijo, ki bo po njegovem mnenju kmalu "izzvenela". Foto: AP
Egipt
Delavci izkopavajo v sloviti Dolini kraljev v Luksorju. Foto: AP

Od treh na novo odprtih grobnic je verjetno najzanimivejše poslednje počivališče Huja, podkralja Kuša v času vladavine slovitega Tutankamona. Na njenih stenah bodo obiskovalci našli prizore ogromnega slavja, na katerem se "južnjaški" podaniki iz Nubije klanjajo egipčanskim vladarjem - detajl, ki potrjuje premoč Egipta nad tamkajšnjimi oblastniki.

Podrejeni Nubijci
"Ena od slikarij prikazuje tudi Huja, kako prejema čin svoje funkcije, in druge z administracijo povezane detajle,
" je pojasnil John Darnell z univerze Yale. "V veliko pogledih nam Hujeva grobnica ponuja najbolj barvit in detajliran pogled v komunikacijo med Egipčani in Nubijci v obdobju zenita cesarskega Egipta."

Tudi minister za antikvitete Mamduh Eldamati je poudaril, da so novoodprte grobnice med najpomembnejšimi, kar so jih za veljake zgradili v času Novega kraljestva. Odprtje - ki so ga seveda načrtovali še pred letalsko katastrofo - je del obsežnejšega vladnega načrta, kako bi z opozarjanjem na doslej pozabljena arheološka najdišča vdahnili novo življenje turizmu.

Strah med Evropejci
Vzrok sobotne nesreče letala družbe Metrojet, s katerim so potovali predvsem ruski turisti na poti z dopusta v Šarm el Šejku, še preiskujejo. Odgovornost za nesrečo je prevzela IS, britanski premier Cameron pa je izjavil, da je "bolj verjetno" strmoglavljenje letala povzročila bombna eksplozija. Umrlo je vseh 224 ljudi v letalu. Britanci so prekinili vse svoje letalske povezave s Sinajem in tako prizemljili na tisoče turistov; njihovi odločitvi je sledila tudi nemška letalska družba Lufthansa.

"Kar se je zgodilo, je tragično, a počakati moramo na izsledke preiskave," je komentiral Eldamati pred spustom v Hujevo grobnico. "Ni šlo za teroristični napad, ampak za nesrečo" - moto, ki so ga v zadnjem tednu posvojili številni Egipčani, ki živijo v predelih, odvisnih od turizma.

Ciklično odpirajo različne grobnice
Vse grobnice v Luksorju so seveda skrbno zavarovane pred nepooblaščenimi vstopi, vseeno pa ministrstvo nekaj najdišč pušča odprtih; grobnice, ki so odprte za turiste, se ciklično menjavajo, da si v vmesnem obdobju "odpočijejo" od vlage in pretoka obiskovalcev.

Drugi dve grobnici, ki sta odprti od danes naprej, sta TT 277 (v njej je bil pokopan Amunemonet, duhovnik v templju Amenhotepa III) in TT 278 (poslednje počivališče Amunemhaba, ki je čuval živino, ki je pripadala templju sončnega boga Amona.)

Razmere so se ravno začeli izboljševati ...
Turizem, ki je ključen dejavnik v egiptovskem gospodarstvu, se je po letih političnih nemirov počasi začel postavljati spet na noge - kar pa bi lahko bilo v trenutku izničeno, če se izkaže, da je rusko letalo resnično strmoglavila IS-jeva bomba. Na severu Sinaja se vojska že tako ali tako spopada z islamisti, ki so v zadnjih mesecih stopili na stran IS-ja. Širjenje takih vesti bi sicer izpodbijalo egiptovske trditve, da je položaj pod nadzorom in država varna za turiste.

Turistični sektor se je nameraval v tem tednu na svetovni ravni predstaviti z večmilijonsko oglaševalsko kampanjo, ki bi poudarjala predvsem egiptovsko zgodovino in celoletno vročino, še posebej v okolici Šarm el Šejka. "Vse skupaj je seveda povzročilo paniko med turisti," je na turističnem sejmu v Londonu komentiral organizator potovanj Morsi Šehata, ki je letos upal na nov začetek po nemirnem obdobju, ki se je začelo s strmoglavljenjem avtokrata Hosnija Mubaraka v letu 2011. "Seveda so zdaj zaskrbljeni."

Odkritje Nefretete bi bilo svetovna senzacija
V Luksorju pa oblasti trenutno favorizirajo novo arheološko raziskavo, ki je imela v zadnjem času precejšen mednarodni odmev: skenirali bodo slavno Tutankamonovo grobnico v Dolini kraljev, saj nova teorija predvideva, da bi skrivna vrata v grobnici mladega kralja lahko vodila v dolgo izgubljeno grobnico kraljice Nefretete.

Tutankamonovo grobnico bodo skenirali z infrardečo termografijo, rezultati preiskave bodo znani proti koncu letošnjega leta. "Sondirali bomo, da ugotovimo, kaj je v votlem prostoru za steno Tutankamonove grobnice," je potrdil minister. "Strinjam se z mnenjem, da bomo nekaj našli - toda ne Nefretete, ampak morda kako drugo veliko damo."