Na približno 15 kilometrov dolgo plavanje se je odpravilo 28 ljudi. Foto: Reuters
Na približno 15 kilometrov dolgo plavanje se je odpravilo 28 ljudi. Foto: Reuters

28 plavalcev iz različnih držav sveta je zaradi izjemne slanosti najnižje ležečega jezera na svetu med sedemurnim plavanjem nosilo plavalne maske, da jim slana voda ne bi zašla v oči, usta ali celo pljuča, piše Reuters. Skupino je med 15-kilometrsko plavalno potjo ves čas spremljala tudi zdravniška ekipa, saj je zaužitje tako zelo slane vode lahko tudi smrtno nevarno - če človek ne spije takoj več sladke vode in počiva, so opozorili organizatorji odprave.

"Težko je plavati v tako slani vodi. Lepo je lebdeti, ampak preprečiti vnos slane vode v telo, je pa izziv," je po plavanju dejal John Craven, del skupine plavalcev, ki je prišla iz Južne Afrike, in dodal: "To je prvič, da je skupina ljudi preplavala to jezero, in zdaj nam je jasno, zakaj se tega do zdaj še ni lotil nihče. Res je zelo slano."

"Če so lahko ti plavalci danes tvegali svoje življenje, če so lahko prišli z vseh koncev sveta, da bi opozorili na vprašanje Mrtvega morja, jih tudi mi kot skupnost ne smemo pustiti na cedilu," pa je Gidon Bromberg, izraelski direktor okoljevarstvene organizacije EcoPeace Middle East, ob tem pozornost usmeril na okoljsko vprašanje, ki je bil tudi razlog za plavalno odpravo.

Organizacija EcoPeace Middle East, v kateri sodelujejo strokovnjaki iz vseh treh držav oz. območij, ob katerih leži Mrtvo morje, torej Izraelci, Jordanci in Palestinci, namreč že leta opozarja, da se jezero pospešeno izsušuje in da je njegova površina že za tretjino manjša kot pred tremi desetletji.

Razloge za to pripisujejo predvsem zmanjšanemu pritoku reke Jordan, ki jo pospešeno izsušujejo.