Stereotip o hrvaški spolitiziranosti, otrplosti in hladnosti je star več kot sto let. Foto: Turistična zveza mesta Zagreb
Stereotip o hrvaški spolitiziranosti, otrplosti in hladnosti je star več kot sto let. Foto: Turistična zveza mesta Zagreb
Ljubljana
Hrvati imajo trenutno pozitivnejše mnenje o Avstrijcih, Madžarih in Italijanih kot pa o Slovencih. Foto: MMC RTV SLO

Hrvati nasprotno za Slovence menijo, da so ljubosumni, zadržani in pragmatični, najbolj pa cenijo njihovo delavnost, piše v knjigi avtorja Boža Skoka.

"Pri stereotipu, da so Hrvati leni, gre po mojem mnenju za klasičen zahodni pogled. V državah, ki ležijo vzhodno od Hrvaške, namreč menijo, da je ta bolj delavna, tako kot tudi Hrvati menijo za Slovence," je za STA povedal profesor na zagrebški fakulteti za politične vede Skoko.

V njegovi knjigi objavljena raziskava kaže, kako narodi, ki živijo na območju nekdanje Jugoslavije, dojemajo drug drugega in kako Hrvati vidijo prebivalce sosednjih evropskih držav. Logično je, da imajo Hrvati trenutno pozitivnejše mnenje o Avstrijcih, Madžarih in Italijanih kot pa o Slovencih, saj na to percepcijo vplivajo tudi politični odnosi, je izpostavil Skoko.

"Politični odnosi med Hrvaško in Slovenijo so bili v preteklih letih burni in obremenjeni s številnimi odprtimi vprašanji, kot so spor o meji, Ljubljanska banka, slovenska blokada hrvaških pogajanj z EU-jem, danes tudi upočasnjen postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe in podobno," je še pojasnil eden najuglednejših hrvaških strokovnjakov za odnose z javnostmi.

Kot je dodal, ne glede na vse Hrvati Slovencem priznavajo boljšo gospodarsko razvitost, ekonomsko stabilnost, višji življenjski standard in raven varnosti. Po drugi strani pa dajejo Sloveniji slabše ocene od Hrvaške, ko gre za razvitost demokracije, odnos do manjšin in ugled v svetu.

Turizem, naravne lepote, glasba, kultura, športni in glasbeni uspehi ter razvito gospodarstvo so sicer glavni faktorji pri ustvarjanju podobe Hrvaške v sosednjih državah. V številnih elementih jo doživljajo kot za Slovenijo najbolj razvito nekdanjo jugoslovansko republiko.