Hrvaška je za Slovenijo še vedno ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij. Foto: EPA
Hrvaška je za Slovenijo še vedno ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij. Foto: EPA
Turist
Slovenci so na dopustovanju doma v povprečju porabili 31 evrov. Foto: MMC RTV SLO

Iz Statističnega urada Republike Slovenije so sporočili, da so slovenski turisti v letu 2008 odpotovali na približno 3,73 milijona zasebnih potovanj (58 odstotkov je bilo krajših, 42 odstotkov pa daljših zasebnih potovanj, od tega jih je bilo 73 odstotkov v tujini) in na okoli 655.000 poslovnih potovanj. Daljša zasebna potovanja so potovanja z najmanj štirimi zaporednimi prenočitvami.

Slovenski turist je na zasebnem potovanju porabil povprečno okoli 44 evrov na dan (v Sloveniji 31 evrov, v tujini pa 50 evrov). Na turistična potovanja je odšlo največ dijakov ali študentov, in sicer 84 odstotkov, med upokojenci pa je bilo takih, ki so odšli na potovanje, 37 odstotkov. Le 12 odstotkov zasebnih potovanj je bilo organiziranih v sodelovanju s potovalnimi agencijami.

Prvo četrtletje 2008 najmanj plodno
Primerjava podatkov o udeleženosti prebivalcev Slovenije na daljših zasebnih potovanjih po četrtletjih v letih 2006, 2007 in 2008 kaže, da je v vseh teh letih odšlo na daljše zasebno potovanje največ prebivalcev v tretjem četrtletju (julija, avgusta in septembra), najmanj pa v letu 2008 v prvem četrtletju (januar, februar, marec).

Turisti so na 82 odstotkov zasebnih potovanj odšli zaradi preživljanja prostega časa (počitnice, dopust, potovanje), glavni razlog za 18 odstotkov zasebnih potovanj pa je bil obisk sorodnikov in prijateljev.

Slovenci največkrat na Hrvaško
Večina zasebnih potovanj v tujino je bila v Evropi (97 odstotkov), pri čimer so prevladovala potovanja v države Južne Evrope. Največkrat so bile cilj evropskih zasebnih potovanj Hrvaška (57 odstotkov), Bosna in Hercegovina (sedem odstotkov), Italija (sedem odstotkov), Avstrija (šest odstotkov), Nemčija (štiri odstotke), z dvema odstotkoma sledita še Grčija in Srbija.

B. T.