Pogled iz bivaka je neprecenljiv. Foto: Anže Čokl
Pogled iz bivaka je neprecenljiv. Foto: Anže Čokl
Postavljanje bivaka. Foto: Anže Čokl
Bivak je bil narejen po zasnovi iz leta 1936. Foto: Anže Čokl

Bivak II na Jezerih je od zadnjega septembrskega dne odprt in ponuja skromno, a varno zatočišče na 2118 metrih. Bivak, ki so ga postavili člani Alpinističnega odseka Jesenice in prostovoljci, stoji visoko nad dolino Vrata in na najlepši lokaciji v parku - z razgledom na mogočno severno steno Triglava. Bivak daje zavetje do šestim obiskovalcem s skupnim ležiščem, klopjo, zložljivo mizo, priročnim skladiščem ter dvojnim USB-priključkom za polnjenje mobilnih telefonov.

Bivak je bil na istem mestu prvič postavljen leta 1936. Zasnovali in zgradili so ga Skalaši - starojeseniški alpinisti, ki so ves material na goro znosili na lastnih plečih. Kljub preprostim materialom, a funkcionalnim rešitvam, je bivak kljuboval ekstremnim vremenskim razmeram častitljivih 80 let, preden je bil lansko jesen zaradi dotrajanosti s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan v dolino.

Po zapletih srečen konec
Po letu dni zapletov, zakonskih omejitev zaradi lokacije v osrčju Triglavskega narodnega parka, predvsem pa zaradi prostovoljnih ur dela članov AO Jesenice ter odločenosti posameznikov je rekonstrukcija bivaka II na Jezerih naposled uspešno končana, je sporočil sodelujoči inženir pri projektu Anže Čokl.

Visokogorske razmere terjajo veliko previdnosti pri izbiri materialov ter predvsem zaključkov in stikov materiala.

"V občutljivem okolju, kjer veljajo posebne zakonitosti, smo se učili od prednikov. Preverjeno rešitev bivaka, ki je ekstremnim razmeram visokogorja - orkanskim sunkom vetra, izjemnim količinam snega, mraza in tudi sončne pripeke - uspešno kljubovala 80 let, smo nadgradili in izboljšali. Dejansko ni tako starih sodobnih rešitev oblik, materialov in detajlov, ki bi v praksi pokazali, da delujejo. Ker je okolje občutljivo, pristop zahteven in morebitna popravila izjemno težka, smo z novim bivakom ohranili preverjene tehnične rešitve, ki več kot očitno delujejo v resničnem življenju," razlaga Darko Bernik, konstruktor novega bivaka, ki ga je zrisal na podlagi prvotnega načrta bivaka iz leta 1936, ki ga je zasnoval Karel Korenini.

Logistično velik zalogaj
Postavitev novega bivaka v osrčju Triglavskega narodnega parka je velik logističen zalogaj. Tako zaradi same nadmorske višine in (ne)pristopnosti lokacije kot tudi omejitev zakona o TNP-ju in navsezadnje usklajevanje z vsemi deležniki.

"Vsi sodelujoči pri projektu smo pomagali prostovoljno in svoj čas, delo, znanje in izkušnje vložili v projekt z željo, da bi novi bivak še desetletja odlično služil obiskovalcem tega divjega, manj obiskanega predela Julijcev. Želimo si tudi to, da bi bili obiskovalci skrbni in odgovorni uporabniki tega dragocenega zavetja," dodaja Čokl.

Maja Perko, načelnica AO Jesenice pa: "Bivak je postavljen! Prav tam v objemu najvišjih gora, kjer je bilo njegovo mesto skoraj stoletje. Dobesedno osupli smo bili nad iznajdljivostjo in premišljenostjo prvograditeljev in tako ohranili osnovno obliko, nadgradili nekaj detajlov in upam si reči, da bo novi bivak odlično uporaben še vsaj naslednjih 80 let!"

Ob tem se zahvaljujejo pilotom Slovenske vojske in donatorjem (KOV, Impol, Sij Acroni, Društvo gorske reševalne službe Jesenice, Reflex, Elektro Gorenjska, Enos, PIN+, WURTH, Merkur trgovina, Tavči Tatoo, Tapro Grosist, Prevozi Zorko), da je bila postavitev bivaka sploh mogoča.