Virantovi volivci so svoje glasove razpršili med druge stranke, kaže raziskava CRJM-ja. Foto: MMC RTV SLO
Virantovi volivci so svoje glasove razpršili med druge stranke, kaže raziskava CRJM-ja. Foto: MMC RTV SLO

"Virantovi glasovi" so se, sodeč po rezultatih ankete, razpršili med druge stranke, saj je izbira narasla pri večini, medtem ko je neodločenih in tistih, ki ne bi volili, manj kot v času oktobrskega merjenja. SDS-u bi glas namenilo 22,5 odstotka vprašanih (oktobra 18,3 odstotka), Jankovićevi stranki Pozitivna Slovenija bi zaupalo 15,9 odstotka vprašanih (oktobra 14,7 odstotka), SD pa bi volilo 5,6 odstotka anketirancev (prej 4,3 odstotka).

Virantovi glasovi na vse strani?
Več volivcev bi imeli tudi DeSUS (5,9 odstotka vprašanih, prej 2,9 odstotka), NSi (2,7 odstotka glasov, prej 1,2 odstotka), SLS (3,3 odstotka glasov, prej 1,2 odstotka) in TRS (1,8 odstotka, prej 1,3 odstotka).

Padec za LDS, Zares in SNS
Manj glasov bi zbrali LDS, Zares in SNS. Anketa (gre za drugo eksperimentalno meritev Centra za raziskovanje javnega mnenja) je pokazala, da se je število neopredeljenih volivcev in tistih, ki ne nameravajo na volitve, znižalo. Takih je 30,2 odstotka, medtem ko se je oktobra tako opredelilo 33,6 odstotka vprašanih. Anketa še kaže, da se povečuje število tistih, ki so trdno odločeni, koga bodo volili, saj je takih 64 odstotkov anketiranih.

Center za raziskavo javnega mnenja (ki redno opravlja raziskavo Politbarometer) je anketo opravil med 14. in 16. novembrom. Raziskava je bila telefonska, odgovarjalo pa je 1.053 ljudi.