Mladi forum se označuje za
Mladi forum se označuje za "vodilno mladinsko politično gibanje" v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mladi Forum
Kastelic v Ljubljani kandidira za poslanca državnega zbora na listi Socialnih demokratov. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Mercator je kot podjetje z največ zaposlenimi posebna zgodba v slovenskem gospodarstvu, zato ni le navadno podjetje, menijo v Mladem forumu. Je podjetje izjemnega pomena za celotno slovensko gospodarstvo, zato ga Marko Kastelic, predsednik podmladka, uvršča med t. i. nacionalne šampione. Prav to podjetje je na prodaj hrvaškemu Agrokorju, predsednik uprave NLB-ja Božo Jašovič pa je jasno napovedal, da Mercator ne bo ostal v njihovih rokah.

"Mercator utira pot na tuje trge"
Naziv 'nacionalnega šampiona' si zasluži zato, ker je prvi odjemalec slovenskih izdelkov (več kot 60 odstotkov vseh velikih proizvajalcev hrane je vezanih nanj), poleg tega utira pot tem proizvodom na tuje trge, predvsem v jugovzhodno Evropo, je Kastelic sporočil v izjavi za javnost pred Mercatorjevo upravno stavbo.
Prav dejstvo, da je Mercator še vedno v slovenskih rokah, je zaslužno za to, da je več kot 40 odstotkov izdelkov na njegovih policah slovenskega izvora, meni Kastelic. Po drugi strani bi po njegovem mnenju tuj lastnik nedvomno dal prednost izdelkom iz lastnega okolja.

Kastelic: NLB naj upošteva interes države
Banke naj pri prodaji upoštevajo ne le lastne interese dobička in kupnine, temveč naj predvsem osrednja banka v državnem lastništvu - NLB - pri prodaji na prvo mesto postavi interes države, je pozval Kastelic. Še posebej je opozoril na kriterij finančnega stanja kupca, njegovega odnosa do dobaviteljev in prehrambnih izdelkov v njegovi lasti.

Kastelic, ki kandidira za poslanca državnega zbora na listi SD-ja v Ljubljani, zato upravo Mercatorja in NLB-ja poziva, naj odločitev o prodaji preložijo na čas po sestavi nove vlade.

"Zgodba se je zapletla zaradi Janše"
V Mladem forumu pričakujejo tudi politične posledice za tiste, ki so pred šestimi leti vodili državo. Takrat se je namreč po Kastelčevem mnenju zgodba začela zapletati zaradi "parcialnih političnih interesov Janeza Janše" in takrat najmočnejše stranke, SDS-a.