Svojevrstna vizionarja sta bila očitno tudi akademska kiparja Karl Putrih in Zdenko Kalin, avtorja plastik, ki krasijo vhodni portal poslopja državnega zbora (foto: BoBo; klik za povečavo). Foto:
Svojevrstna vizionarja sta bila očitno tudi akademska kiparja Karl Putrih in Zdenko Kalin, avtorja plastik, ki krasijo vhodni portal poslopja državnega zbora (foto: BoBo; klik za povečavo). Foto:
Izvoljenih 28 žensk in 11 dozdajšnjih županov

"Zelo sem vesela, da nam je končno uspelo doseči mejo 30 odstotkov žensk v parlamentu, s čimer smo dosegli, da bodo ženske bolj enakomerno vplivale na procese v družbi. Pot do tega je bila dolga, tokrat pa smo lahko na kandidatnih listah videli, da je bil delež žensk bistveno višji kot na preteklih volitvah in tudi stranke so umestile ženske na bolj izvoljiva mesta," je za MMC povedala direktorica urada za enake možnosti Tanja Salecl.
K temu so prispevale tudi nove politične stranke, ki niso imele možnosti kalkulirati, kje imajo večje možnosti za izvolitev, zato so imele tudi večji odstotek žensk na svojih kandidatnih listah, ocenjuje Saleclova. Izidi po njenem mnenju ovržejo stereotip, da ženske nočejo v politiko in da ženske ne volijo žensk.
Magična tretjina
"Izkušnje drugih držav kažejo, da je neka magična meja pri 30 odstotkih, ko to že lahko pomembno prispeva k nekim vsebinam, o katerih se razpravlja, in da lahko svoje poglede bolje izražaš in tudi vplivaš na to, kako se družba razvija in kakšne odločitve se sprejemajo," je odgovorila na vprašanje, ali se bo večje število žensk v politiko tudi poznalo pri kakovosti odločitev.
Se nam torej obeta tudi premierka države? Saleclova upa, da bomo kmalu doživeli tudi to, saj je vlada v odhodu z večjim številom ministric dokazala, da lahko ženske enako kakovostno opravljajo tudi najzahtevnejše funkcije.
Še en zgodovinski dan za Slovenijo
Pred tremi leti je poslanske sedeže zasedlo 12 poslank. Po nekaterih odhodih in zamenjavah je mandat končalo 14 poslank. Kot kaže, jih bo po nedeljskih volitvah kar 28.

"Zgodovinski dan!", pravi predsednica Ženskega lobija Slovenije Metka Roksandić, ki že več let opozarja na sistemsko nerazumnost volilnega sistema, ki kljub t. i. ženskim kvotam ne zagotavlja spolno uravnotežene politične zastopanosti na Šubičevi ulici.
Obenem opozarja, da "sistem še vedno ni v redu". Ženske kvote k "emancipaciji" politike po njenih besedah ne pripomorejo dosti. "Vse je odvisno od postavitve ženskih kandidatk v izvoljive okraje. Vesela sem, da so stranke slišale naš glas in jim dale možnost."

Pričakovati je skok Slovenije na svetovni lestvici zastopanosti žensk v zakonodajnih telesih, ki jo objavlja Medparlamentarna zveza IPU (Inter-parliamentary Union) z nezavidljivega 80. na 25. mesto (stanje na lestvici je nepreverjeno in zato le informativno).

Drugo so seveda opravile volivke in volivci. "Jasno je bilo, da bo v ljubljanskih okrajih z zmago Zorana Jankovića parlamentarni prag prestopilo več žensk. Pohvaljen je tudi primer SDS-a, ki bo imel kljub izgubi dveh poslanskih mest v državnem zboru namesto dosedanjih dveh šest poslank. SLS na drugi strani nima nobene," pravi Roksandićeva.

Delež pa lahko z nekaterimi parlamentarnimi rošadami še naraste. Nekaj poslancev se bo skoraj zagotovo preselilo med ministre. Ali celo poslank?

Izvoljenih 28 žensk in 11 dozdajšnjih županov