Šrot ugotavlja, da so imeli v predvolilnem času zaradi različnih afer  malo možnosti povedati volivcem, za kaj se zavzema SLS. Ob tem je opozoril, da se stranki v njeni 20-letni zgodovini ni treba ničesar sramovati. Foto: MMC RTV SLO
Šrot ugotavlja, da so imeli v predvolilnem času zaradi različnih afer malo možnosti povedati volivcem, za kaj se zavzema SLS. Ob tem je opozoril, da se stranki v njeni 20-letni zgodovini ni treba ničesar sramovati. Foto: MMC RTV SLO

Ves čas smo se zavzemali za slovenski nacionalni interes, ki ga razumemo zelo široko. To je interes, da ohranimo svoj jezik, kulturo, običaje in vitalne dele slovenskega gospodarstva. Kako bomo gospodarili na svoji zemlji, če bodo tujci lastniki našega premoženja?

Bojan Šrot
Volitve 2008
Šrot je dejal, da se bodo po volitvah še naprej zavzemali, da vitalni deli slovenskega gospodarstva ostanejo v slovenski lasti, saj znamo z najboljšimi slovenskimi podjetji, bankami in zavarovalnicami sami dobro upravljati. Foto: MMC RTV SLO
Tabor SLS-a v Celju

Verjame, da bo letošnje leto za stranko rodovitno in plodno. Spomnil je, da so letos preživljali tudi politične ujme in kakšen prepih v "domači hiši", toda močan in trden SLS je vse to preživel.

Po njegovih besedah si stranka ne želi, da bo svet postal črno-bel in da bi se znova začeli pogovarjati o "naših in vaših", saj to Slovencem v zgodovini ni nikoli prineslo nič dobrega. Politična pestrost in barvitost, tako Šrot, sta nam prinesla napredek in omogočila, da živimo tako, kot živimo danes. Meni tudi, da je delo v politiki delo za ljudi in delo za skupno dobro.

86 "paradnih konjev"
Poudaril je, da gredo na nedeljske volitve zato, da bi zmagali. Pričakuje, da bodo dosegli približno 10-odstotni volilni uspeh. "Paradne konje" stranke pomeni 86 kakovostnih kandidatov, je dejal Šrot, ki je na vprašanje, ali bo odstopil, če stranka ne bo dosegla vsaj takšnega volilnega uspeha kot na zadnjih državnozborskih volitvah, odgovoril, da tega "čeja" ne bo. "Skupaj s SMS-jem smo sestavili odlično listo kandidatov, ljudi, ki so kompetentni, prepoznavni in ugledni v svojem okolju, vsakdo jim lahko pogleda v oči in vsakemu lahko pogledajo v oči." Več kot 10.000 udeležencev tabora je pozval, da se v čimvečjem številu udeležijo volitev, in jih spomnil, da je leta 1990 na volitve prišlo kar 89 odstotkov volivcev, ker so vedeli, da so potrebne spremembe.

Šrot ugotavlja, da so imeli v predvolilnem času zaradi različnih afer malo možnosti povedati volivcem, za kaj se zavzema SLS. Ob tem je opozoril, da se stranki v njeni 20-letni zgodovini ni treba ničesar sramovati, saj niso bili nikoli pri nobeni aferi, orožja niso kupovali in ga niso prodajali, prav tako jih ni bilo v aferi Patria.

Pojasnil je, da je prav zasluga SLS-a, da se je privatizacija v Sloveniji izvedla kolikor toliko pravično, da so preprečili divjo privatizacijo, zaslužni so tudi za to, da je Zavarovalnica Triglav še vedno v državni lasti in da je tretjina lastništva te zavarovalnice koncentrirana v pokojninski blagajni za varnost zdajšnjih in prihodnjih upokojenskih generacij.

Nezadovoljstvo s kmetijskim sektorjem in za celovit Piranski zaliv
Šrot je izrazil obžalovanje, da v tem mandatu niso vodili kmetijskega ministrstva, saj bi marsikatero zadevo bolje uredili. Po njegovem mnenju so kmečke pokojnine sramotno nizke, saj imajo kmetje le 160 evrov pokojnine. Zato meni, da ni pravično, da so ti zdaj v breme svojim potomcem. Zanj ni pravično niti to, da draginjskega dodatka ne dobijo delavci, ki imajo manj kot 500 evrov plače.

Zavzel se je tudi za ureditev slovenske meje s Hrvaško oz. za ohranitev takšnega stanja slovenskega ozemlja ob Muri in ob Dragonji, kot je bilo 25. junija 1991. Prvak SLS-a je namreč prepričan, da brez celovitosti Piranskega zaliva Slovenija ne bo več pomorska država in ne bomo imeli prostega dostopa do odprtega morja, kar smo skozi vso svojo zgodovini imeli. V tem primeru bi Luka Koper utrpela veliko škodo, je menil.

Ves čas smo se zavzemali za slovenski nacionalni interes, ki ga razumemo zelo široko. To je interes, da ohranimo svoj jezik, kulturo, običaje in vitalne dele slovenskega gospodarstva. Kako bomo gospodarili na svoji zemlji, če bodo tujci lastniki našega premoženja?

Bojan Šrot
Tabor SLS-a v Celju