Foto:
Foto:
Pokop ene izmed žrtev pokola
Policija je preiskala prostore gibanja Samoodločba, ki je organiziralo sobotne proteste Albancev. Foto: EPA
Odstopil kosovski minister
Zunanji ministri enotno o predlogu

Posebni odposlanec ZN-a Marrti Ahtisaari je ministrom v Bruslju predstavil razvoj dogodkov v Beogradu in Podgorici po predstavitvi načrta, ki predvideva postopno osamosvajanje Kosova.

Ministri so kosovske Albance in Srbe tudi pozvali, naj aktivno in konstruktivno sodelujejo z Ahtisaarijem. Pogovori o statusu Kosova se bodo po sklepu ministrov začeli 21. februarja.

Rupel: Kosovo je "rešljivo"
Slovenski minister Dimitrij Rupel je ocenil, da je prišla Unija do zelo občutljivega obdobja v odnosih s Srbijo. Kot je dejal, je problem Kosova s predlaganim modelom Ahtisaarija "rešljiv", čeprav priznava razlike med članicami.

Unija mora Srbijo ohraniti "na krovu evropske perspektive", ne da bi to omadeževalo odnose s sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, nadaljuje Rupel ter opozarja, da mora EU glede Kosova ohraniti enotno držo in preprečiti shladitev odnosov s Srbijo. Glede sodelovanja s Haagom in iskanja haaških obtožencev je Rupel dodal, da "popolno sodelovanje" ni zapisano kot pogoj za nadaljevanje pogajanj.

Za spletni bilten EUobserver pa je Rupel zapisal, da mora EU čim prej prevzeti odgovornost za stabilizacijo zahodnega Balkana.

Unija mora v ta namen spodbujati demokratične sile v Srbiji, rešiti vprašanje Kosova in Makedonijo pritegniti v članstvo. Status Kosova, ki se ne sme deliti, mora biti rešen še letos, vendar proces ne sme oslabiti demokratov v Srbiji, saj šibka Srbija predstavlja element nestabilnosti v regiji, je še zapisal.

Odstop ministra zaradi protestov
Kosovski notranji minister Fatmir Rexhepi je zaradi nasilnih protestov pretekli konec tedna, v katerih sta umrla dva človeka, ponudil odstop. Kot je pojasnil, čuti zaradi "tragičnega dogodka" moralno dolžnost za odstop.

C. R.

Odstopil kosovski minister
Zunanji ministri enotno o predlogu