To je že druga zmaga na Slovenski popevki za Aniko, ki je slavila že s pesmijo Belo nebo. Foto: MMC RTV SLO
To je že druga zmaga na Slovenski popevki za Aniko, ki je slavila že s pesmijo Belo nebo. Foto: MMC RTV SLO
Prifarski muzikanti
Nagrada občinstva je končala v rokah Prifarskih muzikantov. Foto: EPA
Juliette Justine
Julliette Justine je že pred tekmovanjem veljal za enega izmed favoritov. Foto: MMC RTV SLO
Gašper Rifelj
Najboljše besedilo na popevki je zapel debitant Gašper Rifelj. Foto: MMC RTV SLO
Bernarda in Mario
Program sta povezovala Mario Galunič in Bernarda Žarn. Foto: MMC RTV SLO
Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
Anika Horvat - Samo ti

"Imam zelo mešane občutke. Lepo je zmagati, najlepše je lepo odpeti, še lepše pa je, če dobiš, je zelo lepo," je takoj po prireditvi za MMC povedala nesporna zmagovalka žirije Anika. Po treh letih (od njene zadnje zmage na popevki) je Primorka Belo nebo zamenjala z belo obleko in balado, ki je prepričala žirijo.

Če so stroko prepričali počasni ritmi, je poskočnica v izvedbi etnoskupine Prifarski muzikanti proti koncu tekmovalnega dela poskrbela za svež in drugačen zvok. "Morda na Slovenski popevki pogrešamo neke prvine ljudske glasbe, da bi se ta popevka razširila. En tak korak je z izborom naše pesmi komisija tudi storila," je za MMC takoj po festivalu razložil pevec skupine.

Nagrada strokovne žirije za najboljše besedilo je odšla v roke Miši Čermak za skladbo Ti veš. Kot najboljšo interpretko je strokovna žirija nagradila Aniko Horvat, medtem ko je za novega perspektivnega izvajalca izbrala Andreja Vozliča alias Julliete Justine.

Eden največjih slovenskih glasbenih festivalov se je po blejski idili, čaru Križank, veličini Hale Tivoli in mističnosti Ljubljanskega gradu preselil pod streho RTV Slovenija. Studio 1 je skrbel za prihodnost in gostil vseh 12 nastopajočih popevkarjev, ki so za MMC že spregovorili o njihovih pričakovanjih, ter orkester RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Lojzeta Krajnčana.

Spopad novincev, veteranov in povratnikov
47. izvedbo festivala Slovenska popevka so odprle Preproste stvari v izvedbi Aleksandre Cavnik. Kot preteklo leto se je študentka Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru tudi tokrat predstavila z balado.

Že prvi takti naslednje tekmovalne pesmi so razblinili vse dvome, ali bomo drugič zapored poslušali isto besedilo v izvedbi povratnice na odre Sendi. Za skladbo Poglej me je pevka skupaj z avtorsko ekipo pripravila popolnoma sveže pop-funk ritme in seveda besede.

Zvest črnini in svoji kapi je naslednji na oder stopil Samuel Lucas. Naveza Aleš Klinar-Anja Rupel-Samuel Lucas je tako v pevčevo zakladnico avtorske glasbe zaklenila še eno ljubezensko balado Vedno bom s tabo ostal. Rdeča večerna obleka z vlečko in balada sta letos nadomestilo kratke oblekice in poskočnice Mance Špik – toda dekolte je ostal. Okrepljena s spremljevalnimi vokalisti iz skupine T*Angles je predstavila Poljub za lahko noč. Prav tako s poljubom je želela do src gledalcev in poslušalcev prodreti v črnino ovita Regina. Nastop je znova dokazal, da je pevka lahkotne popevke pustila za sabo in jih nadomestila z vokalno zahtevnejšimi.

Svež veter na slovenski glasbeni sceni Gašper Rifelj se je podobno kot Manca v boj spustil z okrepljeno vokalno zasedbo, člani skupine T*Angels. Novomeščan se je skozi "krstni" nastop prebil s pesmijo Ti veš. Z značilnim glasovnim razponom je Andrej kot sedmi nastopajoči kljub statičnosti na odru del avanturizma in svobodnega duha, ki krasi zasedbo Juliette Justine, s skladbo Zate prenesel na popevko.

V družbi harmonikarja in pod dirigentsko palico svojega moža je Romana Krajnčan večeru dodala šansonske poteze s pesmijo Predam se vsa. Kljub odmoru Lunn-a-parka so najzvestejši oboževalci rokovske skupine v Apoloniini pesmi Se slepim lahko spregledali, da pevke udarni glas kljub umirjeni pesmi ni zapustil. Edini duet Tomaž Domicelj-Srdjan Marjanović je sklenil festivalni del s pesmijo Kdaj sem te nazadnje vprašal.

Nostalgičen večer
Med in po tekmovalnem delu so se glasbeni gostje v studiu 2 vračali v preteklost: v zlato obdobje Slovenske popevke, ko so se poleg jugoslovanskih pevcev pojavljali tudi tuji izvajalci in peli slovenske popevke, prevedene v tuje jezike. Spomin na čas, ko je popevka gostila legendarnega Arsena Dediča v izvedbi Pegastega dekleta, je danes obudila pevka Danijela s priredbo Vem, da danes bo srečen dan.

Stare pesmi v novi preobleki
Izvajalce, kot so bili Samantha Sang, Claudio Villa, Quartteto Cetra, Gianni Nazzaro … so nadomeščali domači popevkarji. Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj, ki je v zadnji oddaji Spet doma pred počitnicami osvojil bitko Med dvema zboroma, je zapel nikoli zmagovalno, toda nepozabno popevko Iva Mojzerja (sicer zmagovalca leta 1981 skupaj s skupino Pepel in kri) Cifra mož.

Sandra Čuk se je predstavila z zmagovalko leta 2001 takrat rosno mladih Foxy Teens Naj pada zdaj dež. Zmagovalna pesem leta 2002 Pesek v oči Nuše Derende je v izvedbi Veselih svatov posebno za to priložnost dobila novo preobleko. Ne zasedba Hazard, temveč Alenka Godec je glasovalce kratkočasila s pesmijo Vsak je sam.

Saša Einsiedler je zapela pesem, ki je Tatjano Gros pustila praznih rok na popevki, toda prinesla velik uspeh po njej, Zato sem noro te ljubila. Zmagovalno popevko iz leta 1972 Včeraj, danes, jutri je obujala Severa Gjurin. Zadnja revijalna beseda je pripadla Omarju Naberju v družbi revijskega orkestra in Malih ekranov pod dirigentsko palico Patrika Grebla z Dnevom neskončnih sanj iz leta 1980 v izvedbi Vlada Kreslina.

Skozi program z Bernardo in Mariem
Med obema studiema sta program povezovala voditelja Bernarda Žarn in Mario Galunič. "Sicer sva z Bernardo pred kamerami sodelovala samo enkrat, a očitno sva se ljudem tako vtisnila v spomin, da se zdi, kot da sva uigran duet," je v intervjuju za MMC razložil Mario.

Spodaj si poglejte utrinke s festivala.

Tisti nekdo - Prifarski muzikanti
Anika Horvat - Samo ti