Umrla je pri 68 letih. Foto: AP
Umrla je pri 68 letih. Foto: AP

Da je Nanci Griffith, ameriška pevka in besedilopiska, ki je delovala predvsem v kantri in folk vodah, pri 68 letih umrla v Nashvillu, je na družbenih omrežjih sporočilo njeno menedžersko podjetje Gold Mountain Entertainment. "Nancijina želja je bila, da se nadaljnih uradnih izjav ali izjav za javnost v prvem tednu po njeni smrti ne poda," je poudaril predstavnik podjetja.

Kljub temu se ji je že poklonil Kyle Young, direktor dvorane slavnih kantriglasbe. "Nanci Griffith je bila vrhunska piska besedil," je zapisal na družbenih omrežjih in poudaril posebnost njenega glasu, po njegovem mnenju pa je "ponujala darove, ki jih nihče drug ni mogel". Žalost ob novici so izrazili tudi pri založbi Rounder, pod katero je Griffith v letih 2006 in 2009 izdala albuma Ruby's Torch in The Loving Kind, ki je njeni družini, prijateljem in oboževalcem izrekla sožalje.

Žalujejo tudi drugi v glasbenem svetu. "Počutim se blagoslovljeno, da imam veliko spominov na čas, ki sva ga preživeli skupaj," je na družbenih omrežjih zapisala kantripevka Suzy Boggus, ki je še dodala, da bo v spomin na njo cel dan uživala v njeni glasbeni zapuščini. "Peti z njo je bila ena izmed mojih najljubših stvari," je priznal ameriški glasbenik Darius Rucker, ki je pokojno oklical za svojo vzornico in razlog, da se je preselil v Nashville, poroča Variety.

Posnela je 18 studijskih albumov, prejela je enega grammyja

Sodelovala je tudi z Johnom Prinom. Foto: AP
Sodelovala je tudi z Johnom Prinom. Foto: AP

Griffith se je v teksaškem mestu Seguin rodila leta 1953. Kot najstnica je začela igrati v klubih, pred glasbeno kariero pa je delala kot učiteljica. Primarno je bila folkpevka, več let pa je tako živela v Nashvillu, kjer jo je skupnost dobro sprejela. Prvi album There’s a Light Beyond These Woods je leta 1978, pri 24 letih, izdala samostojno. Albume je redno začela izdajati z letom 1982, v svoji karieri, ki je trajala štiri desetletja, pa je tako izdala kar 18 studijskih albumov.

Leta 1993 je za album Other Voices, Other Rooms, kolekcijo priredb klasičnih kantripesmi, prejela grammyja za najboljši sodobni folkalbum,15 let kasneje ji je American Music Association podelila nagrado za življensko delo. Pevka z relativno visokim glasom, ki je svojo spremljevalno skupino poimenovala The Blue Moon Orchestra, se je preizkusila tudi na komercialnem področju glasbe, a se je kmalu vrnila k svojim folk-kantrikoreninam, svoj glasbeni stil pa je opisala kot folkabilly.

Čeprav je folk glasbenica, ki je bila med letoma 1976 in 1982 poročena s pevcem in piscem besedil Ericom Taylorjem, sodelovala s številnimi glasbeniki, kot so Emmylou Harris, John Prine in Willie Nelson, je zaslovela predvsem zaradi pisanja besedil pesmi, kot je Love at the Five and Dime, sicer uspešnica pevke Kathy Mattee in Outbound Plane, ki jo je posnela Suzy Bogguss. Griffith, ki je v 90. letih dvakrat prebolela raka, je v svoje pesmi velikokrat vključila tudi družbene komentarje – v pesmi It’s a Hard Life Wherever You Go omenja antirasizem, ekonomski vpliv na ruralne kmete pa je obravnavan v pesmi Trouble in the Fields.