Tavčar je teniško igrišče zgradil leta 1897. Foto: Miha Pustavrh
Tavčar je teniško igrišče zgradil leta 1897. Foto: Miha Pustavrh

V tem letu se Ivana Tavčarja, ki je umrl leta 1923, trudijo spomniti tudi na drugih področjih. Slovenski odvetnik, pisatelj in politik je bil med drugim tudi športni navdušenec – kot kolesarju so mu pozornost dali tudi na maratonu Franja, saj je bil ob Dvorcu na Visokem etapni cilj. Po besedah Milana Čadeža, župana občine Gorenja vas - Poljane, pa je Tavčar imel rad tudi tenis in leta 1897 je ob dvorcu Visoko v Poljanski dolini na travnati podlagi zgradil prvo teniško igrišče na Slovenskem.

Vsi sodelujoči. Foto: Miha Pustavrh
Vsi sodelujoči. Foto: Miha Pustavrh

Ob praznovanju 100. obletnice povesti Cvetje v jeseni v letu 2017 so po 120 letih spet zgradili teniško igrišče in organizirali prvi turnir, imenovan Tenis v belem, kjer so se dvojice preizkusile v tenisu, kakršnega so pred leti igrali na Visokem. Enako pa se je v organizaciji občine, Zavoda Poljanska dolina in Športnega društva Partizan Gorenja vas zgodilo tudi pretekli konec tedna.

Na travnatem teniškem igrišču Dvorca Visoko je tako potekal turnir dvojic, na katerem so se pomerili neprofesionalni teniški igralci. V soboto se je na poljanskem Wimbledonu pomerilo sedem moških in ena ženska dvojica. Igrali so z lesenimi loparji, ki imajo manjše glave in težje ročaje v primerjavi s sodobnimi, odeti pa so bili v starinska oblačila iz Tavčarjevih časov. Dame so tako nosile dolga bela krila in bluze, moški pa dolge bele hlače in srajce z metuljčki. V celodnevnem tekmovanju so igre opravili v skladu s postavljenimi pravili iz takratnega časa, so sporočili z občine Gorenja vas - Poljane.

V boju za turnirske pokale v obliki lesenih teniških žogic sta se kot najbolj uigran par izkazala Rožle Reven in Tine Peternel, ki sta si priigrala prvo mesto, v finalu pa sta stežka ugnala drugouvrščena Staneta Homca in Danila Pajerja. Tretje mesto sta osvojila Izidor Selak in Igor Klemenčič.

V nedeljo je sledilo še tekmovanje dvojic v običajni sodobni športni opremi, na katerem je nastopilo šest moških dvojic. Zmagovalni pokal sta na koncu dvignila Jure Čeh in Aleš Cverlin, ki sta v napetem finalu premagala Jana Ješovarja in Boruta Hribernika. Sobotna zmagovalca, Rožle Reven in Tine Peternel, sta se tokrat morala zadovoljiti s tretjim mestom.