Samotna cerkev na gričku v vasi Rocca Calascio, nedaleč od Santo Stefana. Foto: Reuters
Samotna cerkev na gričku v vasi Rocca Calascio, nedaleč od Santo Stefana. Foto: Reuters
Obnovitvena dela v Santo Stefanu - srednjeveški stolp se je sesul v potresu leta 2009. Foto: Reuters
Število prebivalcev s 108 pozimi, ko se selijo v dolino, še upade. Foto: Reuters

Ulice so večinoma prazne, razen turistov, ki občudujejo arhitekturo in slikovite, valovite griče, ki obdajajo Santo Stefano.

Vas, v kateri se že stoletja preživljajo s kmetijstvom in ovčerejo, šteje danes le 108 prebivalcev - desetkrat manj, kot jih je v njej živelo pred prvo svetovno vojno. Pozimi ta številka še upade. Kot v mnogo drugih okoliških vaseh je večina prebivalcev šla s trebuhom za kruhom v večja mesta ali v tujino, tako da je Santo Stefano postal skoraj vas duhov.

Več desetletij pozneje je neokrnjena starodavna vas na višini 1.250 metrov pritegnila pozornost švedsko-italijanskega poslovneža Danieleja Kihlgrena, ki je na Santo Stefano naletel na popotovanju z motorjem leta 1999.

Kihlgren je kupil več hiš in jih leta 2005 preuredil v unikaten hotel s sobami, posejanimi po vaškem središču. Projekt je pritegnil turiste in v vas ponovno vnesel življenje. "Ko sem prvič prišel sem, se je vas zdela skoraj zapuščena. Vse se je ustavilo v neki pretekli dobi," pripoveduje Kihlgren.

Odpirajo se penzioni, restavracije ...
Čeprav v Santo Stefanu še vedno živijo ovčerejci in kmetje, pa je danes poglavitni motor gospodarstva (in življenja) vasi turizem, pri čemer domačini turiste vabijo še v bližnji narodni park Gran Sasso and Monti della Laga. "Povečanje števila obiskovalcev je očitno. Ljudje so odprli svoje domove, dajejo v najem sobe, odpirajo restavracije. Pozitivno je," kima župan Fabio Santavicca.

Vas ima danes okoli ducat turističnih namestitev, načrtujejo pa tudi vse več lokalnih dejavnosti. Po podatkih turističnega urada je Santo Stefano leta 2005 obiskalo 900 ljudi, leta 2013 pa že 4.361. "Ljudje izjemno radi prihajajo v to regijo," razlaga domačinka Amelia, ki ima v vasi odprt penzion, v katerem turistom ponuja tudi kuharske tečaje. "Trdo delamo, da bi Santo Stefano odprli svetu."

Santo Stefano di Sessanio je ena od vrste vasi v pokrajini Abruzzo, v katerih je število prebivalcev strmo upadlo po kolapsu volnarske industrije, potem ko so volno izpodrinili sintetični materiali. Svoje je naredila še revščina in naravne katastrofe, saj gre za potresno območje.

V sosednji vasi San Silvestro je tako rastje že preraslo zapuščene stavbe, popolnoma zapuščena pa je vas Vale Piole severno od Santo Stefana.