Foto:
Foto:
Park v Sydneyju
Pobegli piton ali kakšna druga nevarna kača bi marsikomu pokvarila brezskrbno lenarjenje v parku. Foto: RTV SLO/M. T.

Vendar pa so imele pristojne oblasti zelo dober razlog za takšen ukrep, saj je imel Avstralec na svojem domu burmanska pitona, dovolj velika, da bi lahko požrla otroka.

Trimetrski kači namreč tehtata 45 oziroma 20 kilogramov. Sicer pa je v Avstraliji prepovedano imeti udave, burmanske pitone in druge eksotične kače za domače ljubljence.

Vse kršitelje tega zakona čaka visoka denarna ali pa celo zoprna kazen. "Čeprav lahko burmanski piton na črnem trgu stane le 600 dolarjev, pa se mora kupec zavedati, da bo za kršitev zakona plačal do 100.000 dolarjev denarne globe ali si prislužil dve leti ječe," je za medije povedal predstavnik pristojnih oblasti.

Kazni so torej visoke, vendar pa to ne ustavi posameznikov, da si ne bi izbirali ljubljenčkov, ki so nevarni tako z lastnika kot tudi za bližnjo okolico.

Niso redki primeri, ko lastniki ne poskrbijo z primerno bivališče svojega ljubljenčka, ki bi bilo dovolj zavarovano. Tako se zdolgočaseni ljubljenčki odločijo raziskati okolico, s čimer lahko prestrašijo ali celo ogrozijo naključnega mimoidočega.