V nemškem mestecu so ulice razsvetljene le, če meščani v svoj mobilni telefon vtipkajo in pokličejo na ustrezno številko posamezne ulične svetilke. Foto: Reuters
V nemškem mestecu so ulice razsvetljene le, če meščani v svoj mobilni telefon vtipkajo in pokličejo na ustrezno številko posamezne ulične svetilke. Foto: Reuters

Da bi nekoliko razbremenili mestni propračun, so oblasti v nemškem mestecu Dorentrup uvedle posebno metodo javne razsvetljave, ki deluje le, če je kdo na ulici in če ima pri sebi mobilni telefon. Vsaka ulična svetilka ima namreč svojo številko, prek katere lahko z mobitelom sprehajalci prižgejo luč, ta pa se po desetih minutah samodejno ugasne.

Podjetje Lemgo je po naročilu mestnih oblasti izdelalao poseben sistem, ki prek klica na določeno številko z mobilnega telefona, prižge mestno svetilko. Župan Friedrich Ehlert je z ukrepom, kljub malce bojazni, da bi temne ulice lahko pomenile nevarnost za meščane, zdaj popolnoma zadovoljen.

"Dorentrup je še naprej mirno mestece, zdaj pač tudi na ulicah varčujemo z energijo, kot smo do zdaj še vsi po svojih domovih. Če doma ni nikogar v določenem prostoru, potem tam ni prižgana luč, zato je neprimerno, da z energijo ne varčujemo tudi na mestnih ulicah," je dejal župan mesteca z okoli 9.000 prebivalci.

Izvirno idejo že posnemajo v drugih mestih
Očitno pa bodo z ukrepom precej privarčevali, saj so do zdaj zaznali ponoči povprečno le tri prižige luči po deset minut. Zanimivo idejo mestne oblasti Dorentrupa so že posnemali v nekaterih drugih mestecih, zanimanje pa je vzbudila tudi zunaj državnih meja na Norveškem, Švedskem ter v Franciji in ZDA.