Foto:
Foto:
Možiček s semaforja, Ampelmann, je v vzhodni Nemčiji in zlasti v Berlinu izredno priljubljen.

Pretekli teden so male zelene in rdeče možičke zamenjale predstavnice lepšega spola.

Zelena in rdeča dekletca s kitkami, oblečena v krila, so z nekaterih najbolj prometnih ulic v mestu Zwickau s semaforjev izgnala možičke.

Eden od zaposlenih v oblikovalski agenciji, ki je odgovorna za podobo deklice s semaforja, je sicer poudaril, to ni bila politična odločitev.

Tiskovna predstavnica mestnih oblasti je povedala, da bodo naslednje tri mesece spremljali odziv meščanov, in dodala: "Tudi če bodo ljudje nad novimi semaforji navdušeni, zaradi pomanjkanja denarja ne bomo mogli zamenjati vseh semaforjev za pešce v mestu."

Smešni možiček, ki ga vzhodni Nemci ljubkovalno kličejo Ampelmann (Semaforček) in ga zdaj v Zwickauu izrinja dekletce s kitkami, je še ostanek iz časov komunizma.

Po padcu berlinskega zidu pred 15 leti se je Ampelmannova priljubljenost še povečala in postal je pravi tržni fenomen. V zeleni in rdeči barvi ga najdemo na majicah, obeskih za ključe, pesniki so mu posvečali pesmi, ima celo svoje spletne strani. Najbolj priljubljen je v nekoč razdeljenem Berlinu, kjer mrgoli spominkov z njegovo podobo.

V nekdanji zahodni Nemčiji je bil Ampelmannov kolega precej bolj visok in vitek ter podoben "sodelavcem" drugod po Evropi.