Punxsy Phil je napovedal še dolgo zimo. Foto: EPA
Punxsy Phil je napovedal še dolgo zimo. Foto: EPA

Phil je prilezel iz brloga in se ozrl naokrog, ker pa je videl svojo senco, to po običaju pomeni, da bo zima trajala še šest tednov. Večina je sicer pričakovala, da je pomlad pred vrati glede na izjemno milo zimo na vzhodu ZDA.

Današnjo "vremensko napoved" v mestecu Punxsutawney v Pensilvaniji si je po navedbah organizatorjev ogledalo od 15.000 do 18.000 ljudi. Tisti, ki jih ni bilo tam, pa so si svižčevo napoved lahko ogledali prek svetovnega spleta.

Senca je, sence ni
Kot veli tradicija, ki so jo v ZDA prinesli nemški priseljenci, bo zima trajala do sredine marca, če svizec vidi svojo senco - če je ne vidi, pa bo pomlad prišla bolj zgodaj. V nasprotju z lanskim letom, ko je Punxsy Phil v hladnem in deževnem vremenu napovedal zgodnjo pomlad, je danes ob neobičajno toplem vremenu za ta čas sporočil, da bo zima še kar trajala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pametni svizec, ki se je kot lik pojavil v komediji Neskončen dan z Billom Murrayjem v glavni vlogi, je sicer takoj posodobil tudi stanje na svojem profilu na družabnem omrežju Facebook: "Še šest tednov zime!"