Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Več kot 160 proizvajalcev pirotehničnih izdelkov je svoje ognjemete sprožilo s skrivnih lokacij po vsej državi točno ob 20. uri po krajevnem času. Spektakel je trajal pet minut, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V času omejevanja socialnih stikov so svetlobno predstavo zasnovali tako, da so imeli ljudje dovolj časa, da so ognjemet spremljali s svojega balkona ali hišnega praga, in premalo, da bi pohiteli do prizorišča.

Ker so tradicionalni poletni festivali, katerih sestavni del so ognjemeti, odpovedani, so se proizvajalci pirotehnike odločili, da bodo razsvetlili nebo v teh temačnih časih.

"Nekoč so na Japonskem ognjemete prirejali za izkoreninjenje bolezni in v tolažbo duhovom mrtvih," je dejal proizvajalec pirotehnike iz Tokia Kouhei Ogacu.

"V naši panogi smo razpravljali, kaj lahko naredimo za družbo, ki jo je novi koronavirus tako spremenil, in odločili smo se, da bomo javnost razveselili z ognjemeti po vsej državi," je dodal.

Epidemija je močno prizadela proizvajalce ognjemetov, ki vse leto proizvajajo in preizkušajo svoje izdelke, zdaj pa jih ne morejo prodati, ker so poletni festivali odpovedani, je dejal Ogacu, čigar družina se s tem poslom ukvarja že od leta 1864. Njegovo podjetje je danes pripravilo ognjemete na štirih lokacijah na vzhodu Japonske, poroča AFP.