Modri zmaji merijo zgolj okoli 2,5 centimetra v dolžino. Foto: Facebook/Harte Research Institute
Modri zmaji merijo zgolj okoli 2,5 centimetra v dolžino. Foto: Facebook/Harte Research Institute

Modri zmaji so se prvič letos pojavili pred tednom dni na teksaškem otoku North Padre Island – in to množično, so sporočili z raziskovalnega centra Harte Research Institute.

Strokovnjaki so na družbenih omrežjih objavili vrsto fotografij teh osupljivih in fascinantnih živali, a ob tem sprehajalce in kopalce posvarili, naj se nikakor ne približujejo tem malim plenilcem.

“Kadar se modri zmaji počutijo ogrožene ali kadar se jih dotaknemo, lahko prek svojih izrastkov sprostijo strup, njihov ožig pa je celo močnejši od portugalskih ladjic. Zato priporočamo, da jih samo fotografirate, nikakor pa se jih ne dotikate," so zapisali iz inštituta za pomorske raziskave univerze v Corpus Christiju.

Na tisoče modrih zmajev je naplavilo prejšnji konec tedna z močnimi jugovzhodnimi vetrovi, ki so značilni za teksaške pomladi. Mehkužce delno naplavijo valovi, delno pa so tudi oni sami plenilci, ki med drugim prežijo na zgoraj omenjene zloglasne portugalske ladjice.

Modri zmaji (Glaucus atlanticus) so sposobni požreti strupene nematociste trdoživnjakov in jih shraniti v svojih izrastkih. Če nas ta žival ožge, simptomi spominjajo na ožig portugalske ladjice, kot so slabost, bolečina, bruhanje, akutni alergični dermatitis, opekline in hiperpigmentacija.

Čeprav merijo zgolj okoli 2,5 centimetra v dolžino, pa so modri zmaji dovolj strupeni, da lahko pristanete v bolnišnici.

Znanstveniki opozarjajo, da gre šele za prvi val modrih zmajev in jih v naslednjih tednih pričakujejo samo še več, kar je slaba novica predvsem za mlade dopustnike, ki se v teh dneh zgrinjajo na obale ameriškega juga za tradicionalni "spring break", poroča New York Post.