18-letna Alice študira na inštitutu za kemijo in tehnologijo. Foto: EPA
18-letna Alice študira na inštitutu za kemijo in tehnologijo. Foto: EPA
Šale na račun misice kar dežujejo. Foto: Twitter/domsdale

Sabatinijevo so sodniki vprašali, v katerem zgodovinskem obdobju bi si najbolj želela živeti, na kar je tekmovalka odgovorila, da leta 1942, ko je bila druga svetovna vojna v polnem razmahu, Italiji pa je vladal Benito Mussolini.

Ob tem je pojasnila, da zato, ker je ženska, zanjo kakšne večje nevarnosti tako ali tako ne bi bilo.
"Veste, vedno toliko prebiramo o drugi svetovni vojni, toliko je bilo napisanega o tistem času ... in jaz bi rada to izkusila. V vsakem primeru, ker sem ženska, mi ne bi bilo treba v vojsko, zato bi lepo ostala doma, brez strahu ..." odgovora ni dokončala, saj je prasnila v smeh. S posmehom pa so njen odgovor pospremili TV-gledalci, ki so izbor gledali v živo.

"#poletje42"
Seveda je bil od tam le korak do svetovnega spleta in družbena omrežja so kmalu preplavile šale in fotomontaže na račun nevedne (?) misice. Na eni izmed črno-belih fotomontaž tako nasmejana Sabatinijeva pozira s Hitlerjem in Mussolinijem. "#prijatelji#poletje42#instalove," je šaljivo zapisal uporabnik domsdale nad fotografijo, medtem ko so spet drugi fotografijo Sabatinijeve lepili na stare fotografije z bojišč.

Lepotička je pozneje svoj odgovor upravičevala, češ da je bila sicer pred sodniki "živčna", da pa je želela z odgovorom počastiti svojo babico, ki je živela v času vojne. "Rada bi doživela tisto, kar je ona preživela v tistih letih. Pa če je bilo dobro ali slabo," je dejala študentka biotehnične univerze in profesionalna igralka košarke za Urban Post.

Italija je bila leta 1942 nemška zaveznica, nacisti pa so ravno v tistem času začeli pošiljati v smrt na tisoče židovskih zapornikov v koncentracijskih taboriščih. Potem ko je bila leta 1938 uvedena protisemitska zakonodaja, ki je veljala do leta 1942, je na tisoče Judov zapustilo Italijo in prebegnilo v Ameriko.

Istega leta je tudi Italija utrpela hude izgube - skoraj 21.000 italijanskih vojakov je namreč padlo v bitkah za El Alamein in za Stalingrad.