Prva umetna podvodna struktura pri nas

Do konca poletja v slovenskem morju načrtujejo ustvarjenje umetnega grebena. Projekt bodo izpeljali v Zavodu YouSea, kjer jim je za postavitev uspelo pridobiti vsa potrebna soglasja. Gre za prvi primer tovrstne podvodne strukture pri nas, stroka jim do zdaj sicer ni bila naklonjena. A njegovi snovalci pravijo, da se ta projekt razlikuje od drugih.

Kako drugačen je lahko podvodni svet, pa ne le če mu škodimo, bodo v zavodu skušali dokazati prav s postavitvijo pet metrov in pol dolgo, tri in pol široko ter prav toliko visoko strukturo, ki jo bodo postavili na morsko dno v školjčišču sredi Piranskega zaliva. "Gre za strukturo, ki bo v prvi vrsti namenjena multitrofični akvakulturi oz. marikulturi, ker gre za morje. Gre za projekt bolj trajnostnega pridobivanja hrane iz morja," je pojasnila Irena Fonda z Zavoda YouSea.

Na njej bodo tako trajnostno gojili mladice školjk, predvsem ostrig in klapavic, kar je omehčalo tudi naravovarstvenike, ki so takšno umetno strukturo sprejeli. "Prispeva s čiščenjem tega, kar vemo, da je pri marikulturi odveč – ostanki hrane, iztrebki," je dejal naravovarstvenik Robert Turk, ki je poudaril, da je prav zaradi te kombinacije situacija drugačna in sprejemljivejša.

Prvega umetnega grebena v našem morju se sicer veselijo tudi potapljači, ki bodo uživali v raziskovanju "laboratorija v morju". Tam bodo po besedah potapljača Danijela Germeka lahko spremljali, kaj se bo prijelo, pri poimenovanju pa bodo priskočili na pomoč tudi biologi.

Projekt so pred dnevi predstavili na dogodku Modra šola za morsko oazo Piran, kamor so vključili več kot 200 otrok iz avstrijske Koroške, Krasa in slovenske Istre. Ti so o morju z risbami in drugimi izdelki ustvarili nekakšna sporočila. "Nekatera so bila tudi žalostna, saj so recimo pobirali plastiko, potem pa naredili umetnostno delo, s katerim so hoteli opozoriti na težave, ne samo na lepe stvari," je o barvitih stvaritvah povedala Fonda.