Kraja avtomobilov je postala spletni izziv. Foto: Pixabay
Kraja avtomobilov je postala spletni izziv. Foto: Pixabay

Že lani so nepridipravi odkrili zelo preprost način, kako vdreti v določene modele avtov znamk Hyundai in KIA, starejše od letnika 2021. Pred tedni pa je izziv, v katerem ljudje prikažejo svoje tatinske veščine, napolnil internet. V Združenih državah Amerike policijske postaje poročajo o nenavadno visokem številu ukradenih avtomobilov korejskih znamk, ravno v času priljubljenosti spletne preizkušnje.

Do trenda je prišlo zaradi nepazljivosti proizvajalcev, ki so zaradi pomanjkljivosti v avtomobilih omogočili kraje vsem, ki so sledili napotkom prvega posnetka izziva, sneli pokrov pod volanom in žice spojili s kleščami ali USB mobilnim polnilcem.

Pri Hyundaiu se problematike zavedajo

Določeni modeli korejskih znamk so ranljivi, ker nimajo vgrajenega sistema, ki bi onemogočil delovanje motorja, ko v vozilu ni kodiranega ključa. Pri Hyundaiu so že sporočili, da se problematike zavedajo in dodajajo, da so pri letošnjih modelih avtomobilov napako popolnoma odpravili. Policija lastnikom ogroženih avtomobilov svetuje, da vozila parkirajo v garaže ali razsvetljena mesta, zaklepajo vrata, aktivirajo alarme ali uporabijo pripomočke za fizično zaklepanje volana.