Thomas Beatie je postal znan v javnosti po razkritju svoje zgodbe v neki reviji, bil pa je tudi gost pri Oprah. Foto: Daily Mail
Thomas Beatie je postal znan v javnosti po razkritju svoje zgodbe v neki reviji, bil pa je tudi gost pri Oprah. Foto: Daily Mail
Omkari in Charan Panwar
Omkari in Charan Panwar sta se razveselila dvojčkov in prvega moškega potomca.
Linda je dejala, da bo nekoč svoji hčerki Katy povedala nenavadno zgodbo o njenem rojstvu in jo peljala z avtobusom številka 9. Foto: Daily Mail
Šahdah Abu Arar
Šahdah Abu Arar ima 67 otrok in 20 vnukov.
Pamela Villarruel
Pamela Villarruel obožuje svoje otroke.
Stacey Herald
Američanka Stacey Herald je rodila le nekaj centimetrov manjšega otroka.

70-letna Indijka in njen sedem let starejši mož sta postala srečna starša dvojčkov. Omkari in Charan Panwar sta se za otroka odločila zaradi želje po moškem potomcu, ki se jima je nazadnje uresničila. Dobila sta namreč hčerko in sina.

Seveda pa ne gre za osamljen primer. V želji po otrocih je veliko parov pripravljenih premagati marsikatero oviro, pa naj gre za starost, iskanje nadomestnih mater, darovalcev jajčec ali sperme ... Zbrali smo nekaj najbolj nenavadnih rojstev in družin.

Mamice pri šestdesetih
Pred zdajšnjo najstarejšo mamo dvojčkov na svetu smo lani pisali o 60-letni Friedi Birnbaum iz ZDA, ki je po dveh sinovih in hčerki rodila še dvojčka. Konec leta 2006 sta dvojčka v 67-letu razveselila tudi Španko, ki je tako postala najstarejša ženska na svetu, ki je prvič rodila. Rekord je prevzela od Romunke Adriane Iliescu, ki je januarja 2005 prvič rodila pri svojih 66 letih.

Na Otoku pa je najstarejša mama postala leta 2006 62-letna otroška psihologinja Patricia Rashbrook. Patricia in njen dve leti mlajši mož John Farrant sta s svojo odločitvijo za otroka (Patricia je imela že tri iz prvega zakona) dvignila precej prahu. Mnogi so namreč menili, da je imeti otroka pri teh letih neodgovorno in sebično.

Kljub mladosti že izkušeni starši
17-letna
Argentinka Pamela Villarruel je prvega dečka rodila pri 14 letih, v naslednjih dveh porodih pa še dvakrat po tri deklice. Zadnje tri so bile rojene maja letos. Veliko izkušenj z otroki pa si je nabral tudi Britanec Keith MacDonald, ki je julija lani pri 21 letih postal že sedmič očka. Zanimivo pa je, da ima Keith vsakega otroka z drugim dekletom.

Nenavadno velike družine
Nekateri pa so nad otroci tako navdušeni, da se odločijo za precej več potomcev kot povprečne družine. 55-letna učiteljica iz Berlina Annegrete Raunigk je oktobra leta 2005 rodila svojega 13. otroka. Annegrete je takrat imela že pet vnukov. Družina Duggar iz Arkansasa ima 17 otrok. Michelle in Jim Bob Duggar pričakujeta še 18. člana, ki naj bi se rodil 1. januarja 2009. Za številno družino sta zakonca ustvarila prijeten dom na posestvu, ki ima 10 kopalnic, sobo za goste, pralnico s štirimi pralnimi stroji in z osmimi sušilci ter dve sobi za otroke - eno za deklice in drugo za fante.

Med družinami z veliko otroki pa je nekaj posebnega gotovo 58-letni Izraelec Šahdah Abu Arar. Oktobra lani je Šahdah stopil še devetič pred oltar, z osmimi ženami ima skupno 67 otrok in 20 vnukov. Veliko družino preživlja s poljedelstvom, pri čemer mu pomagajo tudi drugi. Vsaka žena skrbi za svoje otroke, imajo pa skupno gospodinjstvo.

Nenavadna rojstva
Med zanimiva rojstva gotovo sodi primer Američanke Stacey Herald, ki trdi, da je z 72 centimeri najmanjša ženska na svetu. Marca letos je Stacey postala mama komaj 26 centimetrov manjši novorojenki. Za pravo presenečenje pa so poskrbeli šesterčki iz Dominikanske republike. 33-letna Maxima Perez in njen mož sta si namreč po prvorojenki želela še sina, vendar sta namesto enega dobila kar tri, poleg njih pa še tri deklice.

2. oktober je dan za veselje pri družini Cotton. Vsi trije otroci Jenne in Williama so bili namreč rojeni prav na ta dan, vendar v različnih letih, za kar je po besedah Billa Notza, profesorja statistike na univerzi v Ohiu, možnost okoli 7,5 proti milijon.

Poseben primer pa je gotovo 34-letni Američan Thomas Beatie, ki si je rodil kot ženska in pred dnevi rodil hčerko po naravni poti brez carskega reza. Tracy Lagondino se je pred leti odločila za spremembo spola: odstranili so ji prsi, začela je jemati moške hormone, obdržala pa je ženske spolne organe. Po spremembi se je preimenovala v Thomasa in se poročila z Nancy. Thomas je pojasnil, da bo materinski čut prepustil ženi, sam pa bo otroku oče.

Išče se darovalka jajčec
Britanski Daily Mail piše o nenavadani zgodbi 55-letne Linde, ki si je 15 let prizadevala, da bi dobila otroka. Njena zadnja možnost je bila donatorka. Linda je svojo zgodbo z oglasom, da išče donatorko jajčec, razobesila po 50 londonskih avtobusih, za kar je plačala 2.000 funtov. Naložba se je obrestovala, saj ima s pomočjo anonimne darovalke, ki se je odzvala na oglas, nameščen na avtobusu številka 9, enomesečno hčerko Katy, ki je s svojim prihodom na svet izpolnila njeno in moževo največjo željo.

A. M.