Tako Jerca kot Igor Jurič sta se Ljubljanskega maratona udeležila tudi letos. Foto: MMC RTV SLO
Tako Jerca kot Igor Jurič sta se Ljubljanskega maratona udeležila tudi letos. Foto: MMC RTV SLO
Samuel Žbogar
Bo zunanji minister uspešno pritekel na cilj tudi pri reševanju resnejših težav? Foto: EPA
Andraž Vehovar
Andraž Vehovar si tudi po športni upokojitvi še rad pretegne kosti. Foto: EPA

Plavolase 27-letnice pretekli konec tedna niste mogli videti na malih zaslonih, saj je imela druge skrbi - kako kar najhitreje preteči razdaljo 21 kilometrov po ljubljanskih ulicah. In nalogo je v nedeljo opravila z odliko. Jerca je na ljubljanskem maratonu med več kot 1.500 prijavljenimi tekačicami zasedla 31. mesto z zavidljivim časom 1:35.

A ambiciozna, kot je, s časom ni bila preveč zadovoljna. "Verjetno bi vsak podpisal tak rezultat, čeprav moram priznati, da sem bila lani še minuto hitrejša. Letos sem se zato hotela spustiti do 1:33, a ustavilo se je pri 1:35. Tudi dnevna forma je igrala vlogo, saj pri razliki ene minute odločajo res malenkosti," je dejala v pogovoru za MMC.

Če bo koleno ubogalo ...
Jerca drugo leto zato želi narediti še korak naprej - in se lotiti "kraljevskega" maratona. "Že letos sem si postavila ta cilj, a me je pri tem ustavila poškodba. Če je drugo leto ne bo, pa se res želim prijaviti na 42 kilometrov."

Tudi rekreativne tekače, kot je Jerca, namreč kdaj ustavi poškodba. "Ko sem tekla na teku trojk 28 kilometrov, sem si poškodovala koleno, tako da vse poletje po nasvetu zdravnika nisem tekla. Prvič sem tako spet začela teči po dopustu konec avgusta in glede na to, da je bilo stanje s kolenom v redu, sem tekla kar redno," je dejala Jerca, ki ji obveznosti ne dopuščajo, da bi si tekaške copate nadela več kot štirikrat na teden. "Pa še to gre le po idealnem scenariju."

Brez teka jim življenja ni ...
Med skoraj 20.000 prijaveljenimi, ki se držijo načela "zdrav duh v zdravem telesu", je bilo ob Jerci še veliko znanih osebnosti, ki jih v javnosti le redko vidimo v športni opremi in z rdečico na obrazu. Na 21 kilometrov dolgo pot se je tako med ženskami podala tudi poslanka Eva Irgl, ki je razdaljo premagala v uri in 53 minutah, precej pred njo pa je v cilj pritekla Tina Jarc Šifrar, plesalka, znana po tem, da je v plesnem turnirju Zvezde plešejo znane Slovence potrpežljivo učila plesnih korakov.

Iz ministra postal rekreativni tekač
Pestro je bilo tudi v moški konkurenci. Med polmaratonci je bilo kar nekaj nekdanjih vrhunskih športnikov, kot so srebrni olimpijec iz Atlante Andraž Vehovar, plavalec Igor Majcen in biatlonec Jure Velepec. Tečejo pa radi tudi takšni, ki večino dni sicer preživijo v pisarni. Dober zgled med njimi sta tako Drago Kos, nekdanji nogometni sodnik in zdajšnji predsednik protikorupcijske komisije, z izidom 1:52 pa je progo premagal tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki je v intervjujih že večkrat izrazil svojo predanost teku.

Še posebno pohvalo pa si zasluži športni novinar Igor E. Bergant, s katerim pri teku res ni šale. Prijavil se je na maraton in 42 kilometrov pretekel v spoštljivih treh urah in 42 minutah. Prav veliko za njim ni zaostajal niti novinar in urednik Igor Jurič.

Spodaj lahko poslušate pogovor v cilju z Jerco Zajc.