Slovenijo je v Kijevu zastopal že leta 2005 s pesmijo Stop. Foto: Jani Ugrin
Slovenijo je v Kijevu zastopal že leta 2005 s pesmijo Stop. Foto: Jani Ugrin
ema, omar naber
Zdi se mu, da je prav zaradi mirnosti uspešno izpeljal ponoven nastop, ki je sledil tik po razglasitvi. Foto: Jani Ugrin
ema, omar naber
Čestitala mu je tudi še vedno aktualna evrovizijska zmagovalka Džamala. Foto: Jani Ugrin
Zmagovalka Eme 2017: Omar Naber – On My Way

Omar Naber je v finalu dobil največ točk strokovne žirije, ki mu je skupaj podelila 64 točk. Gledalci so mu namenili 60 točk in ga s tem po glasovih postavili na drugo mesto - v tej kategoriji sta z 72 točkami slavila BQL, ki pa sta bila po glasovih strokovne žirije na četrtem mestu, kar je bilo skupno dovolj za drugo mesto. Omar je skupno zbral 124 točk, BQL 114, Raiven pa se je s 94 točkami uvrstila na skupno tretje mesto.

"Vse skupaj še malo prihaja za mano," je po razglasitvi pojasnil Omar. "Sploh še nisem čisto prepričan, da se je to dejansko zgodilo," je poskušal strniti svoje občutke. "Ampak na prvem mestu se moram zahvaliti svojemu občinstvu oziroma občinstvu, ki je glasovalo. Seveda pa tudi žiriji. Zdi se mi, da je bilo edino prav, da sem se pustil presenetiti. In presenečenje je resnično sledilo. Sploh nimam drugih besed, kot da rečem samo najlepša hvala."

"Glasovanje je bilo letos zelo dobro izvedeno," je odgovoril na vprašanje, kako stresno je bilo čakanje na končne rezultate. "Dinamika glasovanja je bila dobra - ni bilo preveč nepričakovano, prav tako pa se ni niti preveč vleklo. Pravzaprav se mi je zdelo prav super. Poskušal sem ostati miren, ker sem si rekel, da več kot to, da dobro zapojem, ne morem narediti. Zato sem se želel izogniti "delanju štale" in nervozi, ker to nima nobenega smisla in nikoli nikamor ne pripelje."

Prav zaradi sproščenosti se mu zdi, da mu je uspelo po razglasitvi znova izpeljati celotno točko in dobro odpeti skladbo On My Way. "Zaradi mirnosti sem po zmagi popolnoma mirno in brez nervoze pristopil na oder in skladbo zapel še enkrat," je poudaril Naber, ki bo maja v Kijevu nastopil v prvem polfinalnem večeru.

S finalnim nastopom zelo zadovoljen
Pesem je napisal pred več kot desetimi leti in jo je ves čas hranil za posebno priložnost. Prav tako pa se mu zdi, da je bil finalni nastop boljši od tistega v prvem polfinalu. "Absolutno sem bolj zadovoljen s finalnim nastopom. Stvari preprosto morajo dozoreti. Navsezadnje je minil še en dodaten teden, v katerem sem pesem še velikokrat zapel in nastop dodelal."

"Najprej bom šel s svojim bendom na pivo," je v smehu pojasnil, kako bo praznoval zmago. "Nekoč sem že bil v takem položaju. Takrat sem bil zelo mlad in takrat se nisem najbolje znašel, zato sem se iz prejšnje izkušnje marsičesa naučil. Letos se bom z vsem veliko lažje soočil in bo manj problematično."

"To, da bom Slovenijo zastopal drugič, ni ravno čast, tudi dosežek ni. Ampak je v bistvu redkost," je strnil občutke glede tega, da je drugi glasbenik, ki bo Slovenijo na Evroviziji zastopal dvakrat - to je do zdaj uspelo zgolj Darji Švajger. "Eno res lepo presenečenje je."

Tudi na evrovizijskem odru bo najverjetneje sam
Pri minimalizmu želi vztrajati tudi v Kijevu, čeprav bo tam nastopil na občutno večjem odru, kot je bil tisti na Gospodarskem razstavišču. "Zdi se mi, da ne bo smiselno pretiravati," je razložil. "Sama pesem si zasluži neko intimo in minimalizem, ker govori o tem, kako zelo sam sem in kako grem sam zmagi naproti. In predvsem zaradi tega ne bom pretiraval z nastopajočimi. Najverjetneje bom na odru kar sam. Je pa do Kijeva vseeno še kar nekaj časa in bomo lahko dobro premislili, kako bomo izpeljali nastop."

Na odru je sam in stavi na minimalizem, a vseeno ima za seboj ekipo, ki jo zelo ceni, meni, da mu brez nje ne bi uspelo. "Zelo vesel sem, da mi je vrhunski orkestralni aranžma naredil Žiga Pirnat. Prav aranžma je eden izmed tistih dejavnikov, za katere sem prepričan, da so me potegnili naprej. Živ orkester je vedno nekaj drugega kot računalniški inštrumenti. Prav tako se moram zahvaliti producentu Željku Mladenoviću, ki je skladbo res vrhunsko sproduciral. Imam pa tudi veliko moralno podporo družine in seveda benda, ki mi lojalno sledi v dobrih in slabih časih, kamor koli grem, in sem nenormalno vesel, da jih imam. V zadnjih letih se je okrog mene nabralo toliko dobrih ljudi in mislim, da je to ena velika nagrada. Zdaj jim bom lahko končno nekaj tudi vrnil," je dejal za konec.

Zmagovalka Eme 2017: Omar Naber – On My Way