TBF oz. The Beat Fleet so skupina, ki je v desetletju svojega ustvarjanja pustila velik pečat na hrvaški urbani sceni. Saša, Mladen in Luka so tisti, ki so ustanovili skupino in jo s pomočjo studijskega producenta Lukyja postavili na noge. Foto: Saša Burić
TBF oz. The Beat Fleet so skupina, ki je v desetletju svojega ustvarjanja pustila velik pečat na hrvaški urbani sceni. Saša, Mladen in Luka so tisti, ki so ustanovili skupino in jo s pomočjo studijskega producenta Lukyja postavili na noge. Foto: Saša Burić
TBF
Skupina se je na festivalu Mars predstavila že pred dvema letoma, ko je projekt zaživel. Mi smo se s člani pogovarjali na izboru predskupine v Kinu Šiška. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
TBF
Leta 1992 so posneli tri skladbe v domači založbi, ki so jih poslali na radijske postaje, nato pa so se začeli njihovi pohodi na oder - vedno s spremljevalnim bendom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Že čez dva dni se bodo ustavili na naših koncertnih odrih, in sicer v okviru festivala Mars. "Radi pridemo v Ljubljano. Tu so super ljudje, super mesto," je za MMC povedal klaviaturist, pevec in besedilopisec Saša Antić. Skupina je na glasbenem prizorišču že dobrih 19 let, kot je priznal Antić, pa so se šele pred dobim letom odrekli svojim dnevnim službam. "Pred letom dni smo jih še imeli. Bend pa obstaja ob leta 1992. Ampak mi nismo iz Evrope, mi smo iz Splita," je bil piker glasbenik.

TBF bodo nastopili v četrtek, 26. maja, na festivalu Mars na Gospodarskem razstavišču, kjer si bodo delili oder s skupinami Archibald Archibaldovich, Darkwood Dub, Rotor in zvezdo večera Mobyjem.

Pa vendar se skupina – vsaj Antić – geografsko ne opredeljuje. "Mi smo prebivalci sveta, za nas je Evropa majhna. Rock'n'roll slog življenja je svet zase. Če srečam nekoga v Bangladešu, ki posluša takšno glasbo kot jaz, si bova bližje kot z nekom iz Hrvaške, ki je ne posluša. Glasba je univerzalni jezik, ki povezuje ljudi. Jaz se počutim državljan tega sveta. Sveta glasbe. Ta nima mej," je bil nazoren Antić.

Seveda pa TBF (kar je krajše za The Beat Fleet) niso nastali čez noč. "Vaja, vaja, vaja. Vse je v vaji. Najpomembnejša je disciplina. Vse, kar so nam govorili, ko smo bili mladi in smo mislili, da je brez veze, se je izkazalo za resnično," je priznal glasbenik.

Mladim članom skupin svetujejo, naj bodo vztrajni. "Naj pričakujejo najslabše. Naj obdržijo dnevne službe. Težko je uspeti, ampak naj bodo pri tem originalni, naj igrajo in ne pustijo, da jih zaj***," je bil odkrit Antić.

Napovedni singel Mater za novi album so predstavili včeraj. Gre za košček tega, kar je šesterica, ki jo sestavljajo karizmatični Mladen Badovinac (vokal in klaviature), Saša Antić (besedilopisec, vokal, harmonika), Luka Barbić (vokal, klaviature, klarinet, ustna harmonika), Ognjen Pavlović (bas kitara in klaviature), Niška Mandalinić (kitare, klaviature) in najnovejši član Janko Novoselić (bobni, tolkala), umestila na najnovejši album Pistaccio Metallic. "Prvič smo snemali zunaj Splita, v Novem mestu v Sloveniji, v studiu RSL, in prvič sami producirali celoten album. Na njem je 11 novih skladb, kot običajno gre za zgodbe, narodne modrosti, vse v rimi," je o novem albumu povedal Antić.

Gre za nadaljevanje zgodbe iz skladbe Dogodila se ljubav, v kateri so vokalisti Lea Dekleva ter Mladen in Saša iz TBF sporočali anonimnemu srečnežu, da zanj obstaja ljubezen, za katero še ni slišal. V paralelnem svetu poceni psihologije in obskurne rapovske poezije se ta ljubezen namreč uresničuje, na koncu pa postaneta par. Skladba Mater govori o tem, kar se dogaja zdaj, po osmih letih njune veze.