Foto: Reuters
Foto: Reuters

43-letni raper, po novem tudi predsedniški kandidat, pred očmi javnosti doživlja eno od epizod, še posebej dejaven je tudi na Twitterju, kjer je med drugim v zadnjih 24 urah zapisal, da se skuša ločiti od Kardashianove, njeno mamo Kris Jenner pa naslovil kot "Kris Jong Un".

39-letna Kardashianova, ki je z Westom poročena od leta 2014 in ima z njim štiri otroke, je zdaj javno spregovorila in se postavila možu v bran.

"Kot vas veliko izmed vas ve, ima Kanye bipolarno motnjo. Vsak, ki trpi za isto motnjo ali mu je blizu kdo, ki je bipolaren, točno ve, kako neverjetno zapleteno in boleče je to motnjo razumeti," je zapisala na Instagramu. "Kanye je briljantna, a zapletena oseba, katere besede se včasih ne skladajo z njegovimi namerami."

Resničnostna zvezdnica se je na javnost obrnila po seriji tvitov in Westovih ekscesov, zaradi katerih je mnogo ljudi zaskrbelo za raperjevo duševno zdravje. Vse skupaj se je zares začelo v ponedeljek, ko je West, odet v neprebojni jopič na shodu v Charlestonu, začel svoj pohod na Belo hišo.

A njegov govor je bil izjemno konfuzen, poln spornih in ne najbolj razumljivih izjav, med drugim pa je tudi dejal, da sta s Kim sprva skušala splaviti svojo prvorojenko North. Pozneje je v seriji polnočnih tvitov zapisal, da ga skušata Kim in njena mama Kris zapreti v norišnico, dan zatem pa je zapisal, da razmišlja o ločitvi ter da sta tako Kim kot Kris zagovornici bele nadvlade.

Kanye na ranču v Wyomingu

Kardashianova je zdaj zapisala, da do zdaj ni javno spregovorila o Kanyejevem duševnem zdravju, ker da je zelo zaščitniška do otrok in moževe pravice do zasebnosti, ko gre za njegovo zdravje. Oboževalce je ob tem prosila za sočutje, namignila pa tudi, da se družina trudi poiskati pomoč za Westa, a ker je polnoleten, je to zelo težko.

"Tisti, ki razumete duševno bolezen ali kompulzivno vedenje, veste, da je v tem primeru družina povsem nemočna, razen če gre za mladoletno osebo. Ljudje, ki tega ne razumejo ali nikdar niso imeli take izkušnje, so lahko polni predsodkov in ne razumejo, da mora ta oseba sama privoliti v pomoč, ne glede na to, kako zelo se svojci in prijatelji trudijo."

"Razumem, da je Kanye izpostavljen kritikam, ker je javna oseba in ker njegova dejanja lahko včasih izzovejo močna čustva. Kanye je genialna, a zapletena oseba, umetnik, ob tem pa še temnopolt, ki je izkusil bolečo izgubo matere ter se mora spopadati s pritiski in izolacijo, vse skupaj še okrepljeno z bipolarno motnjo."

West je svoj pohod na Belo hišo začel s precej nekoherentnim govorom in v neprebojnem jopiču. Foto: Reuters
West je svoj pohod na Belo hišo začel s precej nekoherentnim govorom in v neprebojnem jopiču. Foto: Reuters

West se je po predvolilnem shodu v Charlestonu zatekel na svoj ranč v Wyomingu, kjer ga je že obiskal komik in kolega Dave Chapelle, zaskrbljen za Westovo stanje.

Nekateri ameriški mediji pišejo, da naj bi Kardashianom prekipelo in se ne morejo več spopasti s Kanyejevimi izpadi ter da sta se Kim in Kanye med dolgo karanteno močno oddaljila in da zdaj živita ločeno.

Zlasti navedbe o tem, kako naj bi bila Kim tik pred tem, da vzame "tableto za splavitev", naj bi bile kaplja čez rob.

Kaj je bipolarna motnja?

Za osebo, ki trpi za bipolarno motnjo oz. manično depresijo, je značilno, da se pri njej pojavljajo obdobja pretiranega veselja in manije, obdobja brez veselja in energije (depresije) ali pa obdobja, ko je oseba polna energije in hkrati potrta (mešana epizoda).

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vzroka za nastanek bipolarne motnje stroka ne pozna. Največkrat se govori o medsebojnem vplivanju več dejavnikov (dednost, travma v otroštvu in stres), ki privedejo do kemičnega neravnovesja v možganih.

Ko oseba razvije tako huda nihanja razpoloženja prvič v življenju, bo vse življenje obstajalo tveganje, da se motnja znova pojavi. Še več, ko oseba razvije bipolarno motnjo razpoloženja, jo ima vse življenje.

Bipolarna motnja razpoloženja ima dva obraza. Motnja ni ozdravljiva, jo je pa mogoče zdraviti in celo obvladovati z zdravljenjem, tako da imajo ljudje z bipolarno motnjo lahko povsem normalno življenje, so uspešni v poklicu in imajo zadovoljujoče odnose, navaja strokovni portal omra.si.