V Lešah pri Tržiču so domačini Suniti pripravili prisrčen sprejem. Miza se je šibila pod domačimi dobrotami. Foto: MMC RTV SLO
V Lešah pri Tržiču so domačini Suniti pripravili prisrčen sprejem. Miza se je šibila pod domačimi dobrotami. Foto: MMC RTV SLO
Astronavtka Sunita na Gorenjskem

Krajevna skupnost Leše in občina Tržič sta v Lešah organizirali prireditev Od Leš do zvezd in nazaj. Osrednji del celodnevnega dogajanja je bil sprejem astronavtke Sunite Williams, katere predniki po materini strani so slovenskega rodu, njena prababica Marija Bohinc pa je bila rojena prav v Lešah pri Tržiču.

Williamsova, ki se je udeležila že dni slovenske znanosti, je tako prvič obiskala rojstno hišo svojih prednikov. V Lešah pri Tržiču so ji domačini pripravili prisrčen sprejem. Dogajanje se je nadaljevalo s kulturnim programom, zvečer pa se je testna pilotka ameriške vojne mornarice poslovila.

V vesolju preživela več kot 195 dni
Williamsovo je Nasa pred desetletjem izbrala za astronavtsko kandidatko. Med letoma 2006 in 2007 je šest mesecev preživela na vesoljski postaji Discovery.

Za njo je več kot 29 ur vesoljskih sprehodov, v vesolju pa je preživela 195 dni, s čimer je bila dolgo časa rekorderka v dolžini trajanja vesoljskih sprehodov in preživetih dni na vesoljski postaji med ženskami.

Danes 44-letna Williamsova se je rodila v Ohiu, njen oče Deepak Pandya je priznan nevrolog indijskega rodu, njena mati Bonnie pa ima slovenske korenine. Zakonca Pandya danes prebivata v Falmouthu na Cape Codu v zvezni državi Massachussets.

Vsestranska športnica in navijačica Red Soxov
Sunita, ki jo prijatelji in domači kličejo Suni, je že 16 let poročena z Michaelom Williamsom, s katerim sta nekoč pilotirala helikopterje. Za rekreacijo se astronavtka ukvarja s široko paleto športov: najljubši so ji tek, plavanje, kolesarjenje, triatlon, deskanje na valovih, deskanje na snegu in lokostrelstvo.

Williamsova je navdušena navijačica bejzbolske ekipe Boston Red Sox in ima jack russell terierja, ki mu je ime Gorby.

Astronavtka Sunita na Gorenjskem