Bo snežni leopard s toliko občudovalci 'pregnal' konkurenco? Foto: Uradna stran Sočija 2014
Bo snežni leopard s toliko občudovalci 'pregnal' konkurenco? Foto: Uradna stran Sočija 2014
Maskote
Kateremu finalistu bi šel vaš glas? Foto: Uradna stran Sočija 2014

Za zdaj vse maskote "živijo" le na papirju, med več kot 24.000 predlogi pa so v ožji izbor prišli zajček, rjavi in severni medved, tri babuške, ptiček, dedek Mraz, delfin, sonce, deček in deklica in snežni leopard. Zmagovalca bosta dva, saj bo eden predstavljal olimpijske, drugi pa paraolimpijske igre, Rusi pa ju bodo izbrali s telefonskim glasovanjem, ki bo ob velikem šovu potekalo 26. februarja letos.

Organizacijski odbor iger je natečaj za najboljšo maskoto objavil septembra lani, omenjena stran pa je imela več kot milijon obiskovalcev. Nato so oblikovali strokovno komisijo, v kateri so bili ugledni oblikovalci, režiserji, gledališki delavci pa tudi športniki in poslovneži in skupaj so izbrali peščico najboljših idej ter jih še nekoliko dodelali.

Spletna stran maskot (v angleškem jeziku).

Putin bi snežnega leoparda
Maskoto bo izbralo ljudstvo, a morda bo na njihovo mnenje vsaj malo vplivala odločitev premierja Vladimirja Putina, ki je že večkrat odkrito izjavil, da navija za snežnega leoparda, saj bi hkrati predstavljal tudi "ponovno rojstvo življenja v divjini". Skupaj z Jean-Claudom Killyjem si je ogledal tudi predajo dveh leopardjih mladičev, ki jih je Turkmenija podarila rezervatu v bližini Sočija.

S Putinom se strinja tudi priznani oblikovalec Aleksander Vinogradov, ki je dejal: "Ta maskota bi bila odlična tudi za televizijsko promocijo, saj bi izdelali več različic. Snežni leopard na sankah, smučeh, drsalkah. Gre za zelo močno in živahno maskoto, druge so v primerjavi z njo preprosto preveč otročje."