Kakšno strategijo bi ubrali vi - plačali manj ali več? Foto: EPA
Kakšno strategijo bi ubrali vi - plačali manj ali več? Foto: EPA
Little Bay
Little Bay je med londonskimi poslovneži precej priljubljen.

Vodja restavracije Little Bay v Cityju, poslovnem središču Londona, Peter Ilic, se je prilagodil plitvejšim žepom svojih strank na prav poseben način - v februarju je z miz umaknil cenike in presojo o višini plačila prepustil kar gostom.

"Ljudje bodo sami lahko odločili, koliko denarja je vredna hrana, ki jim jo postrežemo. To se mi zdi primerna ideja v teh časih, ko se vsi za glavo držimo zaradi gospodarske krize in ljudje prihajajo k nam precej poklapani," je dejal Ilic, ki v britanski prestolnici vodi štiri restavracije, vse s sredozemsko kuhinjo.

Zadrega, koliko pustiti na mizi
Kar je videti kot solidarnostna ideja, pa bi se lahko izkazalo tudi kot premeten način za velik zaslužek. "Kar nekaj gostov je plačalo okoli petino več, kot sicer stane hrana. Verjetno se želijo izogniti sramu ali zadregi, da bi plačali občutno manj kot prejšnje mesece, ko je bil še v veljavi cenik."

Prave cene pa so še vedno v veljavi za pijačo, ki jo gostom postrežejo. "Ampak tistim, ki so res v finančni stiski, postrežemo tudi z navadno vodo iz pipe. Te ne računamo."

Pred uvedbo načina "plačaj, kolikor želiš", je bilo v Little Bayu za predjed treba odšteti okoli 2,5 evra, za glavni obrok pa okoli deset evrov, kar za strogo središče Londona niti ni pretirano drago.

A. P.