Foto: Youtube
Foto: Youtube

Kot poroča Siol, je Rodriguez Andersonova pokroviteljica nemškega zvočnega terapevta, multiinstrumentalista in umetnika Kailasha Kokopellija, ki sicer prav tako živi v ZDA.

Z mirnske občine so sporočili, da dedinja profesorja gledališke zgodovine Marka Marina, ki je grad s prijatelji in podporniki prenavljal do svoje smrti leta 2015, in kupec višine kupnine nista želela izdati.

Dodali so, da je Kokopelli novo lastnico gradu za nakup navdušil s svojo vizijo. Tam načrtuje vzpostavitev šolskega, izobraževalnega, raziskovalnega in terapevtskega centra.

Kokopelli zdravilne učinke zvoka raziskuje od zgodnjih 90. let. Na mirnskem grajskem griču je bil prvič pred letom dni, in sicer ob sončnem zahodu. Kot je dejal, je prepričan, da ga je grad sam poklical, da bi nadaljeval Marinovo vizijo.

Grajska posest pokriva nekaj več kot 2400 kvadratnih metrov, obdaja pa jo okoli 5300 kvadratnih metrov zemljišča. Po podatkih nepremičninske agencije Remax, ki je grad prodajala, gre za kompaktno, vase zaprto osrednjo grajsko stavbo - palacij, ki "sodi med najmogočnejše tovrstne motive v predalpskem prostoru".

Eden najlepših in najstarejših gradov pri nas

Grad združuje romanske, gotske, renesančne in baročne stilne značilnosti, pri čemer velja izpostaviti izjemno lepo ohranjene poznogotske šilastoločne portale iz 15. stoletja in obnovljeno zasnovo arkadnih galerij iz sredine 17. stoletja, ki na dvoriščni strani obteka celotno stavbo.

Začetki gradu Mirna segajo v konec 11. stoletja, kar ga uvršča med najstarejše listinsko izpričane gradove v Sloveniji. Stoji na območju, ki je leta 1016 z darovnico cesarja Henrika II. pripadlo Viljemu II., sinu grofice sv. Eme Krške.

Mirnski grad viri prvič omenjajo leta 1250, samo vaško naselje pa leta 1180. Na mirnski občini so prodajo gradu pozdravili.