Razglednica za romunskega kriminalca. Foto: Europol YouTube
Razglednica za romunskega kriminalca. Foto: Europol YouTube

"Dragi ubežniki, to poletje se vrnite domov! Pozdravlja vas vaša policija," se glasi eno izmed hudomušnih sporočil na 21 razglednicah, ki jih evropske policije "pošiljajo" kriminalcem na begu.

"Medtem ko nas večina uživa v zasluženih poletnih počitnicah, pa je s storilci kaznivih dejanj drugače. Vemo, da si številni kriminalci, ki so na begu pred organi pregona, za svoje zatočišče izbirajo počitniške destinacije. Morda se skrivajo prav tam, kjer ste na dopustu vi," so zapisali na spletni strani policije.

S takimi akcijami želijo pritegniti pozornost ljudi, ki bi jim te ubežnike lahko pomagali najti. Slovenska policija je pozdrave poslala Danijelu Borojeviću, ki je leta 2002 v Celju oropal banko in odnesel 130 tisoč evrov. "Dragi Danijel, poskušali smo te dobiti, a se nam nikoli ne odzoveš. Nekaj posebnega imamo zate ... Policija."

Razglednice so nastale pod okriljem Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb. Oblikovali so 21 razglednic s hudomušnimi sporočili, po eno za vsakega od najbolj iskanih ubežnikov, ki so v 21 državah članicah Evropske unije storili huda kazniva dejanja in pri njihovi izsleditvi dozdajšnje klasične preiskovalne metode niso bile uspešne.

Tovrstne akcije so se namreč izkazale za zelo uspešne pri izsleditvi iskanih oseb. Od začetka leta 2016, ko je bila vzpostavljena spletna stran eumostwanted.eu, prek katere lahko javnost pomaga pri izsleditvi najbolj iskanih oseb v Evropi, si je spletno stran ogledalo že več kot 2,5 milijona obiskovalcev.