V soju bakel pri minus 14 stopinjah so potrgali grozdje laškega rizlinga. Foto: Jože Žura, Radio Slovenija
V soju bakel pri minus 14 stopinjah so potrgali grozdje laškega rizlinga. Foto: Jože Žura, Radio Slovenija

Grozdje je bilo zdravo, kar je omogočilo suho vreme v zadnjih dveh mesecih. Nizke temperature zadnje dni in nocojšnji mraz, ko se je temperatura v vinogradu spustila na 14 stopinj pod lediščem, pa so omogočili ledeno trgatev. 30 trgačev, družinskih članov in prijateljev, med njimi je bil tudi župan občine Mokronog - Trebelno Anton Maver, je v soju bakel v slabi uri, še pred jutranjim svitom, potrgalo 250 kg ledenega grozdja. Ves dan bo potekalo stiskanje zmrznjenih jagod, iz katerih priteka kot olje gost sladek grozdni sok. Božidar Zajc je povedal, da iz približno 250 kg nabranega grozdja pričakujejo od 60 do 70 litrov grozdnega mošta, morda še kakšen liter več glede na dobro ohranjeno grozdje.

Dolgotrajen bo tudi postopek zahtevne fermentacije mošta, tako da bo ledeno vino iz danes potrganega grozdja na pokušino čez dve leti.

Jože Žura, Radio Slovenija