Ji bo uspelo v petem poskusu? Foto: EPA
Ji bo uspelo v petem poskusu? Foto: EPA

Na pot, dolgo okoli 166 kilometrov, se je podala že petič.

Pozna občutek, če te opeče meduza po vratu, ustnicah, rokah, čelu. Pozna občutek, kako srce bije hitreje, ko se v daljavi pokaže kakšen večji neznani plavajoči objekt. A "jeklena" plavalka se ne da.

Leto dni po zadnjem poskusu, da preplava od Kube do Floride na odprtem morju brez kletke za zaščito pred morskimi psi, je znova na poti. Tokrat s posebno silikonsko masko, ki ji pomaga, da zaščiti svoj obraz pred meduzami.

Po zadnjih podatkih, ki so na voljo na njeni spletni strani, se je pot zanjo tokrat začela uspešno. "Mislim, da mi z nekaj sreče in pomočjo matere narave lahko uspe. Dobro sem pripravljena in zaščita pred meduzami je boljša kot kadar koli prej," je dejala Nyadova v Havani, preden je v soboto skočila v morje.

Sama ocenjuje, da ji lahko podvig uspe v treh dneh. Ob njej je ves čas ekipa 35 ljudi, ki ji pomaga na poti in jo zalaga s hrano in pijačo.

Njen zadnji poskus se je sicer končal avgusta 2012 po 41 urah v vodi, ko ji opekline niso več dovoljevale, da bi nadaljevala. Nyadova se je sicer prvič podala na pot leta 1978.