Brez imena očeta potomcev ni mogoče registrirati ali prodajati. Foto: EPA
Brez imena očeta potomcev ni mogoče registrirati ali prodajati. Foto: EPA
Alpaka na razstavi
Gojijo jih na farmah po celem svetu, izvirajo pa iz južne Amerike. Foto: EPA

Cathy Crosson, lastnica alpake z imenom Peruvian Lily of the Incas, ki je prvakinja z več laskavimi naslovi, zahteva od lastnika neke farme v Illinoisu, da razkrije, kdo od njihovih moških alpak je zaplodil naraščaj enoletne Lily.

Prejšnji teden je vložila tožbo, kot razlog zanjo je navedla kršenje pogodbe, v njej pa farmo Likada iz Wayna v Illinoisu obtožuje neprimernega oplojevanja njene Lily, pa tudi prikrivanja identitete samca alpake, s katerim se je sparila. Brez imena očeta Crossonova namreč ne more registrirati ali prodati mlade alpake, ki jo je lani skotila Lily.

Crossonova, ki ima družinsko farmo, na kateri goji alpake, trdi, da je farmo Likada leta 2002 najela za sedem paritev z njihovim samcem Snowmassom Casanovo. V tožbi navaja, da eden od lastnikov farme, Larry Johnson, Lily ni želel spariti s Snowmassom Casanovo, medtem ko je bila ta nastanjena na farmi Likada od novembra 2003 do decembra 2004.

Johnson naj ne bi upošteval pogodbe, kar je dokazal tudi krvni test mlade alpake, ki jo je Lily skotila aprila 2005, saj je pokazal, da Snowmass Casanova ni njen oče. Johnson naj ne bi želel razkriti imena drugih možnih očetov, zato Crossonova zahteva odškodnino in pravico do dodatnih paritev s Snowmassom Casanovo.