Kraljica Elizabeta II. išče kuharja. Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta II. išče kuharja. Foto: Reuters

V oglasu, ki ga je objavila Buckinghamska palača, je zapisano, da bo kuhar ustvarjal v palači, moral pa bo kuhati tudi v preostalih kraljevih rezidencah.

Kandidati morajo znati načrtovati in razvijati menije, morajo imeti veliko izkušenj in kulinaričnega znanja - prednost bodo imeli kuharji, ki so že delali v gostinskih objektih s petimi zvezdicami -, morajo pa tudi dobro poznati klasično francosko kuhinjo.

Zaposleni bo imel stike s člani kraljeve družine in njihovimi gosti: "Pripravljal bo kosila za dve osebi, bankete za 200 oseb in vse do sprejemov za 800 oseb, naši mojstri pa morajo kosila vedno pripraviti po izjemnih standardih," je zapisano v oglasu.

Kosmiči, torta in marmelada za kraljico
In čeprav od kandidatov pričakujejo usposobljenost na vseh področjih, pa delo samo ne bo vključevalo le kuhanja za velike dogodke, kot so sprejemi, kuhar bo moral znati pripraviti tudi preproste jedi. Nekdanji kraljevski kuhar Darren McGrady namreč razkriva, da ima 87-letna kraljica rada preproste jedi: "Najraje ima kosmiče, sendvič z marmelado in čokoladno torto."

Zainteresirani lahko vloge oddajo do 10. maja, v palači pa iščejo še notranjega revizorja, dva kustosa in skrbnika za gostinstvo.

Na britanskem kraljevem dvoru je sicer zaposlenih 1.200 delavcev, približno 450 pa jih financirajo davkoplačevalci.