Tradicionalni maorski pozdrav princa Williama in novozelandske premierke Jacinde Ardern. Foto: Reuters
Tradicionalni maorski pozdrav princa Williama in novozelandske premierke Jacinde Ardern. Foto: Reuters

Vlada se je ob prvih okužbah na Novi Zelandiji (po podatkih naj bi bilo 12 okuženih) odzvala odločno. Prepovedala je množična zbiranja več kot 500 ljudi in odredila 14-dnevno karanteno za tiste, ki so se vrnili s čezmorskih potovanj. "Če ni treba, ne potujte v tujino. Nekaj ​​časa uživajte na svojem dvorišču. Nehajte pozdravljati s stiskom rok, objemi in hongi (tradicionalni maorski pozdrav, pri katerem se dotaknemo z nosovi)," je premierka Jacinda Ardern v ponedeljek dejala novinarjem. Ardernova je kot pozdrav še pred kratkim uporabljala stisk roke ali objem, zdaj pa je predlagala dvig obrvi in subtilen pomik glave navzgor.

Novinarji so jo spodbudili, da novi pozdrav tudi pokaže, ta pa je že tako razširjen, vsi ga namreč pogosto nezavedno uporabljamo, da ga številni sploh niso opazili, piše The Guardian.

Dotik s komolci, stopali ali pogled v oči

Ljudje po vsem svetu so zaradi novega koronovirusa začeli spreminjati navade pri pozdravljanju. Rokovanje, objeme in poljube ob srečanju sta zamenjala pogled v oči, gesta z roko in drugi pozdravi.

Reklamni panoji v kitajski prestolnici Peking opozarjajo ljudi, naj namesto rokovanja sklenejo svoje roke. Oblasti prebivalce tudi spodbujajo, naj uporabljajo tradicionalno gesto gong šou – pest ene roke, ki se opira na dlan druge roke.

Poljub kot obliko pozdrava so odsvetovali v Franciji in Braziliji, kjer je ministrstvo za zdravje državljanom med drugim svetovalo, naj si ne delijo kovinskih slamic, ki jih uporabljajo za pitje južnoameriškega napitka mate.